Banja Rusanda: U planu izgradnja geotermalne elektrane, hotela, spa centra, akva parka...

21. August 2019
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Mogućnost izgradnje termoelektrane na osnovu potencijala geotermalnih izvora banje Rusanda, mogla bi da ima izuzetno veliki značaj za žitelje sela Melenci. Interes za ulaganje u banju pokazala je izraelska kompanija Aviv arlon.

Naime, sasanak o mogućoj izgradnji termoelektrane iniciralo je rukovodstvo banje Rusanda u Melencima, jer je ovaj potez bogat geotermalnim izvorima i traže se mogućnosti za privlačenje kvalitetnog investitora.

- Uskoro će biti završen plan detaljne regulacije banje Rusande, kojim je predviđena izgradnja hotela i sportskog centra i isto tako inoviranje postojećih objekata. Da bi sve to jednog dana moglo da zaživi neophodna je energija - rekla je za RTV Zorica Ćulibrk, direktorka banje Rusanda.

U Vojvodini, inače, još ne postoji nijedna termoelektrana koja funkcioniše na bazi geotermalnih izvora, te bi ovo bila prva.

Veliku korist od toga imalo bi i samo selo.

 - Postrojenje koje bi se ovde napravilo bilo bi veoma značajno za razvoj banje, izgradnju spa centra, akva parka, za grejanje samog sela. To bi bilo prvo selo koje bi na ovaj način podigao kvalitet stanovanja - kaže Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina.

Izraelska kompanija Aviv arlon trenutno radi na studiji slučaja radi i istraživanju eventualnih kapaciteta i iskoristivosti elektrane.

- Oduševljeni smo potencijalom geotermalnih izvora koji ovde postoje. Mi smo zainteresovani da investiramo i pomognemo ovaj projekat, ali nećemo biti većinski investitor - rekao je Inon Ramon, predstavnik izraelske kompanije.

Izvor: RTV / eKapija

Comments (0)

Connected news

Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...