Bajina Bašta dobila novu atrakciju

24. May 2022
Photo by Aung Soe Min on Unsplash
Photo by Aung Soe Min on Unsplash

U centru Bajine Bašte otvoren je Park ćirilice, poseban kutak koji u privlačnom ambijentu slavi nacionalno pismo i prvi park ovog tipa u Srbiji i zemljama srpskog govornog područja. Pored kulturnog značaja i predstavljanja ćirilice i Račanske prepisivačke škole Park ćirilice je odmah postao i turistička atrakcija koja svakodnevno privlači veliki broj posetilaca.

Park ćirilice pored uobičajenog parkovskog mobilijara sadrži jedinstvene klupe u obliku otvorenih knjiga sa ilustracijama poznatih Srba i njihovim citatima o jeziku i pismu, informativne table o istoriji ćirilice, o Račanskoj književnoj i prepisivačkoj školi kao i ilustrovanu azbuku za prvo upoznavanje dece sa srpskim pismom. Izgled mobilijara i sadržaji u Parku ćirilice kojima se promoviše ćirilica osmišljeni su od strane inicijatora izgradnje parka Siniše Spasojevića i arhitekte Miloša Jelisavčića iz Opštinske uprave Bajina Bašta.

Park ćirilice nastao je na osnovu inicijative odbornika Siniše Spasojevića i Ivana Markovića u Skupštini opštine Bajina Bašta, a njegovom izgradnjom nastavljene su aktivnosti u opštini Bajina Bašta na promociji i zaštiti nacionalnog pisma koje su započete usvajanjem Deklaracije o zaštiti i negovanju ćirilice i zasnivanjem manifestacije Ćirilična baština koja ove godine beleži već četvrto izdanje. Sledeći cilj ka kome ide Bajina Bašta je izgradnja Muzeja ćirilice, na mestu škole u Rači, u blizini srednjovekovnog prepisivačkog i kulturnog centra, manastira Rače.

U okviru Parka ćirilice nalazi se igralište prilagođeno za igru najmlađih sa ispisanim slovima azbuke na tartan podlozi, postavljena je rasveta, posađeno drveće, a u centru zelene površine gledajući iz vazduha u obliku slova ć raste cveće.

Ovaj prostor je tik uz glavnu bajinobaštansku ulicu, a sam ulazak u Park ćirilice iz ove ulice obeležen je jedinstvenom knjigom i tastaturom koje će sigurno postati jedno od prepoznatljivijih mesta za slikanje u gradiću u Podrinju. Sve posetioce dočekuje velika otvorena „knjiga“ u kojoj je na jednoj strani ispisan naziv parka, a na drugoj se nalaze slike najpoznatijih motiva iz Bajine Bašte poput manastira Rača, kućice na Drini, Banjske stene, Pančićeve omorike... Ispred ove „knjige“ nalazi se velika ćirilička tastatura pogodna i za sedenje, a cela kompozicija simbolički predstavlja činjenicu da je ćirilica naše istorijsko pismo i pismo kojim su napisane naše najznačajnije knjige ali i pismo naše budućnosti i vrlo lako primenjivo u svetu savremenih komunikacija.

Centralna poruka Parka ćirilice koja je okrenuta ka svim posetiocima su reči Svetog Ćirila: "Uslišite, Sloveni vsi slovo, ježe krjepit srdca i umi".

Info table u parku su tako dizajnirane da im sa strana dominira slovo "ć". Najbliža tabla dečijem igralištu je pre svega namenjena deci i kroz slike im se na njoj predstavlja azbuka. Druga info tabla predstavlja stručni osvrt na istorijat ćirilice prof. dr Aleksandra Milanovića, upravnika katedre za srpski jezik sa južnoslovenskim jezicima na Filološkom fakultetu u Beogradu. Treća info tabla urađena je u saradnji sa manastirom Rača i posetioce upoznaje sa značajem Račanske književne i prepisivačke škole i predstvalja svojevrstan poziv da se iz Parka ćirilice uputite u srednjovekovnu nemanjićku svetinju koja je odavde udaljena tačno 6 kilometara.

Posebnu čar i orginalnost Parku ćirilice daju izuzetna grafička rešenja Biljane Mihajlović, grafičkog dizajnera i ilustratora iz Beograda i velikog zaljubljenika u planinu Taru i Bajinu Baštu. Biljana je članica Udruženja umetnika i dizajnera primenjene umetnosti Srbije (ULUPUDS), ima status samostalnog umetnika, autor je više od hiljadu dečijih ilustracija koje su objavili brojni domaći i svetski izdavači, a knjige sa njenim ilustracijama objavljene su i u Sjedinjenim Američkim Državama, Izraelu i Japanu.

Spomenici koji su se pre formiranja parka nalazili na ovom mestu su sad skladno ukomponovani u novu celinu. Skulptura „Rast“ rad vajara Gvaltijera Moćenija - Valtera koja je poklon autora Bajinoj Bašti 1981. godine u punom sjaju krasi centralni deo, dok su spomenici iz rimskog perioda dobili svoje mesto pored šetne staze u uglu parka i po prvi put info tablu sa stručnim opisom urađenim od strane profesora istorije Marka Kovačevića.

Poznati bajinobaštanski umetnik Stevo Josipović poklonio je svoju skulpturu sove za Park ćirilice kao simbol mudrosti i čuvara drevnih znanja.

Klupe u obliku knjiga pored toga što kroz citate šalju važne poruke o značaju očuvanja sopstvenog jezika na zanimljiv način predstavljaju i omaž srpskim velikanima Vuku Karadžiću, Isidori Sekulić, Dušku Radoviću i Dobrici Eriću. Spoljni delovi klupa, odnosno korice „knjiga“ su urađene kako bukvari i čitanke.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Počela izgradnja najvećeg aerodroma na svetu
24. May 2024
Potpredsednik i premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Mohamed bin Rašid Al...
Tourism
Zapadni Balkan kao jedna turistička destinacija
23. May 2024
U Kongresu Sjedinjenih Američkih Država potpisan je Memorandum o saradnji privrednih komora...
Tourism
Air France povećava broj letova i uvodi nove destinacije u zimskoj sezoni 2024-2025
22. May 2024
Tokom zimskog reda letenja, tačnije od novembra 2024. do marta 2025. godine, francuski...
Tourism
Air Serbia pokreće program plaćene letnje prakse
22. May 2024
Air Serbia pokreće program plaćene letnje prakse za studente četvrte godine, master studija,...