Bačko Podunavlje novi UNESCO rezervat biosfere u Srbiji

15. June 2017

Međunarodni koordinacioni savet UNESCO programa "Čovek i biosfera", na ovogodišnjem zasedanju u Parizu odlučio je da rezervat biosfere "Bačko Podunavlje" bude upisan u Svetsku listu rezervata biosfere.

Rezervat biosfere "Bačko Podunavlje" nalazi se na severozapadu Vojvodine i deo je "Evropskog Amazona", koje predstavlja jednu od najočuvanijih ritsko-močvarnih celina na čitavom toku Dunava. Ovaj jedinstveni rečni predeo područje je izuzetne biološke raznovrsnosti i centar retkih prirodnih staništa kao što su prostrane plavne šume, ade, rukavci i peščane rečne obale.

U okviru rezervata biosfere "Bačko Podunavlje" koji se prostire na područjima opština Sombor, Apatin, Odžaci, Bač i Bačka Palanka na površini od 176.635 hektara, nalaze se četiri zaštićena područja, među kojima su izuzetno vredni Specijalni rezervati prirode "Gornje Podunavlje" i "Karađorđevo".

Ambasador Srbije pri UNESCO-u Darko Tanasković izjavio je da je to velika čast što je UNESCO prepoznao izuzetne vrednosti i potencijal "Bačkog Podunavlja".

- Ovo je drugi rezervat biosfere u Srbiji pored rezervata "Golija-Studenica", što je od velikog značaja za zemlju, jer program "Čovek i biosfera" ne samo da promoviše koncept održivog razvoja, već i u praksi pokazuje da je on moguć. Ovo proglašenje će znatno pomoći očuvanju prirode Srbije, jedne od najraznovrsnijih u Evropi. "Bačko Podunavlje" se isto tako odlikuje veoma bogatom kulturnom baštinom koja je dokaz žive prošlosti i susretanja brojnih naroda i kultura na ovom prostoru - izjavio je ambasador Tanasković.

I direktorka programa WWF-Svetska organizacija za prirodu u Srbiji Duška Dimović pozdravila je odluku Međunarodnog koordinacionog saveta UNESCO programa "Čovek i biosfera".

- Rezervat biosfere "Bačko Podunavlje" pridružio se svetskoj mreži koju čine ukupno 669 rezervata biosfere priznatih od strane UNESCO-a, osmišljenih sa ciljem očuvanja prirodnog bogatstva od izuzetnog značaja, dok u isto vreme promovišu održivi razvoj lokalnih zajednica na tim područjima. Uspostavljanje rezervata biosfere "Bačko Podunavlje" je veoma značajan korak ka formiranju prekograničnog rezervata biosfere "Mura-Drava-Dunav", prvog zaštićenog područja u svetu koje se prostire u pet zemalja - Srbiji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji i Austriji - kaže Dimović.

Prema njenim rečima, WWF već duži niz godina sarađuje sa partnerima iz ovih pet zemalja na zaštiti prirodnih i kulturnih vrednosti "Evropskog Amazona", trenutno u okviru projekta "coopMDD" koji finansira Evropska unija.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode intenzivno je radio sa WWF i ostalim partnerima na nominaciji ovog područja u proteklih pet godina. Izuzetan doprinos i podršku je pružila i komisija Republike Srbije za saradnju sa Uneskom. Direktorka Biljana Panjković kaže da je upisom "Bačkog Podunavlja" na listu rezervata biosfere načinjen presudan i odlučujući korak u daljem prožimanju zaštite prirode i njenog održivog korišćenja na područjima uz Dunav i Mostongu u Bačkoj.

- Sada predstoji veliki posao na mudrom upravljanju područjem kroz saradnju sa upravljačima zaštićenih područja, korisnicima prirodnih resursa, lokalnim upravama i zajednicama na području rezervata biosfere - kaže dr Biljana Panjković.

U "Evropskom Amazonu", zahvaljujući očuvanoj dinamici plavnih područja, postojanju prirodnih aluvijalnih šuma i brojnih vlažnih staništa, utočište nalazi veliki broj zaštićenih vrsta životinja i biljaka. Među najznačajnijim retkim vrstama životinja ovog područja ističu se orao belorepan, crna roda, patka njorka, divlja mačka, vidra, jazavac, kao i najveća populacija evropskog jelena u Srbiji.

Izvor: RTV

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...