Bačka Topola u investicionom zamahu: gradi se stadion a u planu i hotel

17. November 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

U toku je izgradnja stadiona TSC, fudbalskog kluba koji se sada takmiči u najvišem domaćem rangu. Objekat je nadomak Akademije fudbalskog kluba, u koju je Vlada Mađarske uložila oko 9,5 miliona evra. Predsednik opštine Bačka Topola Adrian Satmari smatra da ova investicija nije bitna samo zbog sporta, već i zbog pozitivnog uticaja na ekonomiju, ali i samo društvo.

- Gradi se stadion pored zatvorenog bazena, koji bi trebalo da bude otvoren u maju iduće godine. Kapacitet stadiona je 4.200 gledalaca, a u sklopu stadiona u planu je izgradnja i hotela i sve su to važne investicije za našu zajednicu. Investitor je ovdašnji sportski klub, a finansira se iz sredstava Vlade Mađarske - kaže Satmari.

On dodaje da kad je reč o saradnji dve države, Bačka Topola je konkurisala kod „Betlen Gabor” fondacije i za rekonstrukciju građevine koja je prvobitno bila planirana za hotel u centru, a sada se računa da će tu da se preseli Opštinska uprava.

- Ukoliko nam budu odobrena sredstva, to će takođe biti projekat koji se finansira iz budžeta Mađarske - kaže Satmari.

U ovoj opštini su poslovali i Arapi, koji su se vodili kao vlasnici Zobnatice, sa najvećim zasadom borovnice na teritoriji Srbije, od više od 100 hektara na državnom zemljištu na osnovu ugovora sa Ministarstvom poljoprivrede.

- Zobnatica je u privatnom vlasništvu i ponovo je menjala vlasnika i dobila novo rukovodstvo. Kaštel i hotel su renovirani i izgleda prelepo i to je, takođe, jedan od turističkih potencijala naše opštine kojim se ponosimo - kaže Satmari. - Velika je posećenost i nakon izgrađene pešačke staze na istočnoj strani Bačkotopolskog jezera, Topolčani često vikendom porodično šetaju od Bačke Topole do Zobnatice.

Ove godine nisu organizovane Konjičke igre u Zobnatici, već u Subotici, dok je prethodnih godina to bila redovna manifestacija.

- Sve veće manifestacije su otkazane, te je već u septembru kada imamo Dane Bačke Topole i Karneval meda, “Ekspo” sve je otkazano, kao i velika manifestacija „Sarmijada” koja je planirana za novembar, takođe se neće održati. Treba da se čuvamo, nosimo maske, održavamo socijalnu distancu - kaže Satmari i dodaje da iako je oktobarski vašar održan u oktobru, otkazan je za novembar i decembar. On ističe da pravila treba da se poštuju, a da će biti još prilika za veselje i druženje, a sad je najvažnije da čuvamo jedni druge.

U Bačkoj Topoli nema nijednog potvrđenog slučaja zaraženog koronavirusom rekao je predsednik opštine Bačka Topola Adrian Satmari i zahvalio se sugrađanima što se pridržavaju svih propisanih epidemioloških mera.


Izvor: Dnevnik
 

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...