Bačka Topola u investicionom zamahu: gradi se stadion a u planu i hotel

17. November 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

U toku je izgradnja stadiona TSC, fudbalskog kluba koji se sada takmiči u najvišem domaćem rangu. Objekat je nadomak Akademije fudbalskog kluba, u koju je Vlada Mađarske uložila oko 9,5 miliona evra. Predsednik opštine Bačka Topola Adrian Satmari smatra da ova investicija nije bitna samo zbog sporta, već i zbog pozitivnog uticaja na ekonomiju, ali i samo društvo.

- Gradi se stadion pored zatvorenog bazena, koji bi trebalo da bude otvoren u maju iduće godine. Kapacitet stadiona je 4.200 gledalaca, a u sklopu stadiona u planu je izgradnja i hotela i sve su to važne investicije za našu zajednicu. Investitor je ovdašnji sportski klub, a finansira se iz sredstava Vlade Mađarske - kaže Satmari.

On dodaje da kad je reč o saradnji dve države, Bačka Topola je konkurisala kod „Betlen Gabor” fondacije i za rekonstrukciju građevine koja je prvobitno bila planirana za hotel u centru, a sada se računa da će tu da se preseli Opštinska uprava.

- Ukoliko nam budu odobrena sredstva, to će takođe biti projekat koji se finansira iz budžeta Mađarske - kaže Satmari.

U ovoj opštini su poslovali i Arapi, koji su se vodili kao vlasnici Zobnatice, sa najvećim zasadom borovnice na teritoriji Srbije, od više od 100 hektara na državnom zemljištu na osnovu ugovora sa Ministarstvom poljoprivrede.

- Zobnatica je u privatnom vlasništvu i ponovo je menjala vlasnika i dobila novo rukovodstvo. Kaštel i hotel su renovirani i izgleda prelepo i to je, takođe, jedan od turističkih potencijala naše opštine kojim se ponosimo - kaže Satmari. - Velika je posećenost i nakon izgrađene pešačke staze na istočnoj strani Bačkotopolskog jezera, Topolčani često vikendom porodično šetaju od Bačke Topole do Zobnatice.

Ove godine nisu organizovane Konjičke igre u Zobnatici, već u Subotici, dok je prethodnih godina to bila redovna manifestacija.

- Sve veće manifestacije su otkazane, te je već u septembru kada imamo Dane Bačke Topole i Karneval meda, “Ekspo” sve je otkazano, kao i velika manifestacija „Sarmijada” koja je planirana za novembar, takođe se neće održati. Treba da se čuvamo, nosimo maske, održavamo socijalnu distancu - kaže Satmari i dodaje da iako je oktobarski vašar održan u oktobru, otkazan je za novembar i decembar. On ističe da pravila treba da se poštuju, a da će biti još prilika za veselje i druženje, a sad je najvažnije da čuvamo jedni druge.

U Bačkoj Topoli nema nijednog potvrđenog slučaja zaraženog koronavirusom rekao je predsednik opštine Bačka Topola Adrian Satmari i zahvalio se sugrađanima što se pridržavaju svih propisanih epidemioloških mera.


Izvor: Dnevnik
 

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Tourism
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Tourism
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....