Avio-kompanija Flybe prestala sa radom

05. March 2020
Avio-kompanija Flybe prestala sa radom

Koronavirus je dotukao finansijski slabašnu aviokompaniju Flybe, koja je zbog toga prestala sa radom, u sredu, 4. marta 2020. kasno uveče.

Internet sajt avio-kompanije Flybe prestao je sa radom u 23.45 u sredu, 4. marta otprilike u isto vreme kada su poslednji letovi ove kompanije obavljeni, a avioni prizemljeni. Britanski mediji očekuju da će kompanija zvanično objaviti bankrot tokom noći ili u četvrtak rano ujutro.

Independent je malo pre ponoći javio da je kompanija obustavila saobraćaj i otkazala sve naredne letove ostavivši na desetine hiljada putnika bez plaćenog putovanja. 

Flybe se obratio Vladi moleći za pomoć zahvaljujući kojoj bi mogao da nastavi sa radom do kraja meseca i da pokuša tako da prebrodi ozbiljnu krizu koja je nastala zbog epidemije koronavirusa. Naime, kompanija je kao i mnoge druge širom sveta, poslednjih dana suočena sa ozbiljnim problemima jer je broj putnika u najmanju ruku prepolovljen.

Kako je IATA pre nekoliko dana javila, avio-saobraćaj se nalazi u možda i najvećoj krizi u poslednjih deset godina. Koronavirus je doveo gotovo do prekida kupovine karata, otkazivanje velikog broja ranije napravljenih rezervacija ili nepojavljivanja putnika na letove.

Sve avio-kompanije trpe ogromnu štetu i izgubljenu dobit, ali inače finansijski slabe avio-kompanije, kao što je to Flybe, koji se već duže vreme muči da održi likvidnost, rizikuju prestanak poslovanja.

Upravo to se dogodilo sinoć, ovom britanskom avio-prevozniku, čiji prestanak rada ostavlja oko 2.300 zaposlenih bez posla, ali i veliki broj malih britanskih aerodroma bez ikakvog prometa. Flybe je, osim što je bila najveća evropska regionalna avio-kompanija, bila i kompanija sa najvećim brojem linija u domaćem saobraćaju unutar Velike Britanije.

Izvor: Aviatica

Comments (0)

Connected news

Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...