Avgust u Novom Sadu

30. July 2020
Foto: Dragan Kurucić
Foto: Dragan Kurucić

Avgust donosi obilje voća i povrća i čini da novosadske pijace i salaši zablistaju bojama, mirisima i ukusima dozrelih dinja, lubenica, kajsija, breskvi, šljiva, smokvi, grožđa, paprika, tikvica, kukuruza...
Treba otići na salaše i upiti sve lepote i blagodeti koje vojvođanska ravnica pruža i pitoma paorska duša neguje i čuva.

Avgust u Novom Sadu podrazumeva obilaske bogatih zbirki novosadskih muzeja i galerija gde se čuvaju ljudskom maštom i znanjem stvorena blaga mnogih generacija naših predaka.

Predlog za mesec avgust:

Salaši su zvezde u ravnici

Kud god da krenete iz Novog Sada dal' prema Futogu i Begeču, dal' prema Kovilju ili ka Fruškoj gori svuda ćete naići na izdvojene svetove nastale na porodičnim imanjima koja podrazumevaju kuću, okućnicu, često pozamašni komad zemlje, ponekad i šume. To su salaši – mesta pod suncem koja čuvaju sećanje na život u ravnici prošlih vremena, ako nikako drukčije onda kroz priču i porodične fotografije. Salaši su tačke u kosmosu gde je moguće da, dok hodate bosi po dvorišnoj travi, povratite prekinuti tok vitalne energije. Ovome treba dodati i zadovoljstvo koje možete baštiniti posle salašarskog ručka ili sna u gostinskoj sobi, možda i na kauču postavljenom u konku (gonku). Postoje i salaši koji su zadržali estetiku nekadašnjih imanja na kojima su nastali, ali su sasvim prilagođeni potrebama savremene tražnje. Za šta god da se odlučite biće to izbor po vašoj meri.

Izlet na Trg galerija – Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

Reprezentativna dela izložena u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog pružaju izvrstan pogled na srpsku modernu umetnost 20. veka. Dela Nadežde Petrović i drugih modernista koji su stvarali početkom 20. veka, pa sve do onih Milana Konjovića i Ljubice Cuce Sokić, slikara kojih se još neposredno sećamo, biće pred vama u veličanstvenom nizu. Ipak, preporučujem da se posebno zadržite pred slikama Save Šumanovića, njegovih šidskih utisaka o sremskom krajoliku koji spada u sam vrh modernog slikarstva kod nas. Ovog osobenog slikara su u avgustu 1942. ubile ustaše. Tog avgustovskog dana je mirno pošao sa dželatima, poljubivši prethodno majčinu ruku.

Konjički klub Petras na Petrovaradinskoj tvrđavi

Ušuškan u prostor omeđen arhitekturom Tvrđave i prvih padina Fruškogorja smestio se Konjički klub Petras. Mnogi Novosađani i Novosađanke znaju za ovo mesto, naročito oni najmlađi koji redovno ovde dovode roditelje. Najmlađoj publici namenjen je poni-kutak gde mogu da jašu i timare baby ponije nalik nešto većim, šarenim igračkama. Odrasli, ukoliko nisu deo onih verziranih ljubitelja jahanja i dresure, mogu posmatrati različite aktivnosti u Petrasu dok iz nekog od dva ugostiteljska objekta uživaju uz naručeni, rashlađeni napitak. 

Iskoristite specijalnu ponudu za mesec avgust, #Plati2NoćiOstani3 i rezervišite smeštaj na vreme.

Pogledajte i preporuke za izlete i kraće odmore u Novom Sadu i okolini, #52VikendaUNovomSadu. Više informacija o ovome, možete pronaći na sajtu Turističke organizacije Grada Novog Sada.

Turistička organizacija Grada Novog Sada

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Tourism
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Tourism
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....