Autobuski prevoznici traže hitnu pomoć države

27. August 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Ekonomske posledice pandemije koronavirusa osetile su bezmalo sve privredne grane. Uz turizam i ugostiteljstvo najveću štetu trpe prevoznici. ...

Autobuski prevoz u našoj zemlji praktično je bio ukinut za vreme trajanja vanrednog stanja, a i sada funkcioniše uz ograničenja. Međunarodni transport gotovo da ne postoji, mnoge domaće linije su ukinute ili su polasci značajno smanjeni. U takvim okolnostima velikom broju prevoznika preti zatvaranje, te su se za pomoć obratili Vladi i ministarstvu finansija.

STUP "Vršac" trenutno radi sa 50 odsto kapaciteta, a u odnosu na isti period prošle godine broj putnika im je smanjen za čak 60 procenata, kaže Dragan Amižić iz tog preduzeća.

- Šteta se finansijski još uvek nije sagledala do kraja jer se i danas na dnevnom nivou bavimo određenim koracima kako bi mogli da svedemo naše poslovanje na najbolju moguću meru, da to bude ekonomski opravdano i da se izvučemo iz ove teške situacije u kojoj se trenutno nalazimo - kaže Amižić.

A u takvoj situaciji su svi prevoznici u Srbiji. Smanjen obim poslovanja mnoge je primorao da snize zarade zaposlenima, kao i da na neodređeni rok parkiraju veći broj vozila jer registracija jednog autobusa, uz obavezno osiguranje putnika, košta oko 1000 evra.

Izlaz iz katastrofalne situacije Mirko Vučinić, direktor Udruženja "Panontransport", vidi jedino u pomoći države, pre svega po pitanju visine akciza na gorivo.

- Mi imamo pravo na refakciju određenog iznosa akciza, odnosno povrat, međutim kako sada stvari stoje, ukoliko ta refakcija ne bude najmanje 25 dinara po litri goriva autobuski prevoznici neće imati rentabilno pozitivno poslovanje, odnosno kapital će faktički da se seli iz autobuskog prevoza putnika u neke druge delatnosti - ističe Vučinić.

On dodaje da Srbija inače ima najveću akcizu u regionu zbog čega je i cena autobuskog prevoza viša, a povećanje iznosa refakcije bilo bi u skladu sa regulativama EU kojima svakako treba da se prilagodimo.

Uz zahtev za povećanje refakcije autobuski prevoznici tražili su od države i bespovratna podsticajna sredstva u iznosu od 1000 evra za svaki autobus koji poseduje licencu kao i ukidanje preporuke vezane za ograničenje broja putnika u autobusima uz dalju primenu epidemioloških mera.

Prema njihovim rečima ukoliko pomoć izostane blizu 70 odsto prevoznika sledeću kalendarsku godinu neće dočekati.

Izvor: RTV

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...