ARTLINK FESTIVAL POČINJE NA KALEMEGDANU:Umetnici za prirodu

14. June 2021
Autor: Dušan Stojančević
Autor: Dušan Stojančević
ArtLink festival će se ove godine održati u svom novom izdanju, kao deo evropske inicijative Gradovi festivali, na različitim lokacijama, u periodu od 15. juna do 11. septembra. Pod sloganom “Umetnici za prirodu”, programi će se odvijati na Beogradskoj tvrđavi i Kalemegdanu, u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, Kući porodice Veljković i na tvrđavama u Golupcu, Pirotu i Novom Sadu.
 
Programima na tvrđavama, ArtLink se pridružuje evropskoj inicijativi Gradovi festivali koja promoviše kulturnu baštinu i kulturni turizam kroz sinergiju sa gradovima i festivalima.
 
Kampanja “Umetnici za prirodu” koju medijski sponzoriše RTS, započinje 15. juna u 17 časova na Kalemegdanu (kod Muzičkog paviljona), gde će se održati eko radionice za najmlađe Beograđane, na temu reciklaže.
Tom prilikom, svi koji donesu praznu limenku za reciklažu, dobiće gratis ulaznicu za koncert u dvorani Kolarčeve zadužbine. Tokom celog leta ArtLink festival se pobrinuo da bude postavljen specijalni kontejner za reciklažu, zahvaljujući saradnji sa BeogradsKom tvrđavom, Ardagh grupom, Gradskim zelenilom i Gradskom čistoćom. 
Muzičkim nastupom mlade violnistkinje Dunje Kalamir, laureatom ArtLink nagrade, počeće muzički programi na tvrđavama.  
 
Festival će svečano otvoriti Simfonijski orkestar RTS-a sa maestrom Bojanom Suđićem i violinistkinjom Unom Stanić, kao solistom, koncertom u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.
 
U Muzičkom paviljonu na Kalemegdanu će se 19. i 20. juna u podne održati koncerti ArtLink talenata na kojima će violinistkinje Dunja Kalamir i Laura Liozi nastupiti sa svojim gostima, kao i nemački čelista Lionel Martin.
Posebno zanimljiv festivalski programi na otvorenom održaće se na Beogradskoj tvrđavi 28. i 29. avgusta nastupima ArtLink talenata – Marijom Radovanović i Mionom Topalović u dve večeri, a finalno veče planirano je za 11. septembar na Beogradskoj tvrđavi na kome će nastupiti Kamerni orkestar Belgije – Kasko Fil. 
Sve koncertne aktivnosti na otvorenom, biće praćene radionicama za decu na temu reciklaže i čuvanja životne sredine koje će obezbediti Ardag grupa, kao i radionicama i izložbama radova Etno mreže.
 
Jovanka Višekruna Janković, pijanistkinja i umetnički direktor ArtLink festivala, izjavila je da je ovogodišnji festival povezao predstavnike gradova, festivala, istorijskih kuća i spomenika Srbije i predstavnike biznis sektora koji na različite načine doprinose promociji prirode i kulturne baštine Srbije. Naglasila je da je moto festivala  “Umetnici za prirodu” i da će biti vidljiv  doprinos ovoj temi kroz radove vizuelnih umetnika.
 
Partneri u realizaciji ovih programa su Beogradska tvrđava, Tvrđava Golubac, Grad Pirot, Kulturni centar Novog Sada i Neo festival, Kolarčeva zadužbina, Kuća porodice Veljković, Etno mreža, Ardag grupa, Muzička produkcija RTS-a, Evropska asocijacija festivala, a podršku pružaju Ambasade Portugala, Danske, Italijanski institut za kulturu, Francuski institut, Delegacija EU u Srbiji, Grad Beograd, Ministarstvo kulture.
 
 
 

  

Comments (0)

Connected news

Tourism
40 godina modernog turizma na Kopaoniku
30. July 2021
Ove godine, neodvojivi jedan od drugog, hotel Grand i Nacionalni park Kopaonik, slave 40 godina...
Tourism
Spoj muzike i luksuza u hotelu Viceroy Kopaonik Srbija
26. July 2021
V - Fest By Viceroy debituje ovog leta sa poznatim muzičkim zvezdama i najboljim provodom na...
Tourism
Rezervat prirode JANKOVE BARE na Kopaoniku uređen za posetioce
22. July 2021
JP Nacionalni Park Kopaonik i MK Resort uredili za posetioce prirodnu atrakciju Jankove bare...
Tourism
Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore: U odnosu na 2019. broj turista porastao 9 puta
20. July 2021
Prema najnovijim podacima Nacionalne turističke organizacije, na dan 16. jul 2021. u Crnoj...