ARTLINK FESTIVAL POČINJE NA KALEMEGDANU:Umetnici za prirodu

14. June 2021
Autor: Dušan Stojančević
Autor: Dušan Stojančević
ArtLink festival će se ove godine održati u svom novom izdanju, kao deo evropske inicijative Gradovi festivali, na različitim lokacijama, u periodu od 15. juna do 11. septembra. Pod sloganom “Umetnici za prirodu”, programi će se odvijati na Beogradskoj tvrđavi i Kalemegdanu, u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, Kući porodice Veljković i na tvrđavama u Golupcu, Pirotu i Novom Sadu.
 
Programima na tvrđavama, ArtLink se pridružuje evropskoj inicijativi Gradovi festivali koja promoviše kulturnu baštinu i kulturni turizam kroz sinergiju sa gradovima i festivalima.
 
Kampanja “Umetnici za prirodu” koju medijski sponzoriše RTS, započinje 15. juna u 17 časova na Kalemegdanu (kod Muzičkog paviljona), gde će se održati eko radionice za najmlađe Beograđane, na temu reciklaže.
Tom prilikom, svi koji donesu praznu limenku za reciklažu, dobiće gratis ulaznicu za koncert u dvorani Kolarčeve zadužbine. Tokom celog leta ArtLink festival se pobrinuo da bude postavljen specijalni kontejner za reciklažu, zahvaljujući saradnji sa BeogradsKom tvrđavom, Ardagh grupom, Gradskim zelenilom i Gradskom čistoćom. 
Muzičkim nastupom mlade violnistkinje Dunje Kalamir, laureatom ArtLink nagrade, počeće muzički programi na tvrđavama.  
 
Festival će svečano otvoriti Simfonijski orkestar RTS-a sa maestrom Bojanom Suđićem i violinistkinjom Unom Stanić, kao solistom, koncertom u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.
 
U Muzičkom paviljonu na Kalemegdanu će se 19. i 20. juna u podne održati koncerti ArtLink talenata na kojima će violinistkinje Dunja Kalamir i Laura Liozi nastupiti sa svojim gostima, kao i nemački čelista Lionel Martin.
Posebno zanimljiv festivalski programi na otvorenom održaće se na Beogradskoj tvrđavi 28. i 29. avgusta nastupima ArtLink talenata – Marijom Radovanović i Mionom Topalović u dve večeri, a finalno veče planirano je za 11. septembar na Beogradskoj tvrđavi na kome će nastupiti Kamerni orkestar Belgije – Kasko Fil. 
Sve koncertne aktivnosti na otvorenom, biće praćene radionicama za decu na temu reciklaže i čuvanja životne sredine koje će obezbediti Ardag grupa, kao i radionicama i izložbama radova Etno mreže.
 
Jovanka Višekruna Janković, pijanistkinja i umetnički direktor ArtLink festivala, izjavila je da je ovogodišnji festival povezao predstavnike gradova, festivala, istorijskih kuća i spomenika Srbije i predstavnike biznis sektora koji na različite načine doprinose promociji prirode i kulturne baštine Srbije. Naglasila je da je moto festivala  “Umetnici za prirodu” i da će biti vidljiv  doprinos ovoj temi kroz radove vizuelnih umetnika.
 
Partneri u realizaciji ovih programa su Beogradska tvrđava, Tvrđava Golubac, Grad Pirot, Kulturni centar Novog Sada i Neo festival, Kolarčeva zadužbina, Kuća porodice Veljković, Etno mreža, Ardag grupa, Muzička produkcija RTS-a, Evropska asocijacija festivala, a podršku pružaju Ambasade Portugala, Danske, Italijanski institut za kulturu, Francuski institut, Delegacija EU u Srbiji, Grad Beograd, Ministarstvo kulture.
 
 
 

  

Comments (0)

Connected news

Tourism
Bajina Bašta dobila novu atrakciju
24. May 2022
U centru Bajine Bašte otvoren je Park ćirilice, poseban kutak koji u privlačnom...
Tourism
Srbija i Grčka nastavljaju uspešnu saradnju u oblasti turizma
23. May 2022
Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Tatjana Matić i...
Tourism
Porast deviznog priliva od turizma za 43,5%
23. May 2022
Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, izjavila je da su poslednji...
Tourism
Dubai za svačiji džep
23. May 2022
Pored sunčanog perioda tokom cele godine, Dubai nudi i obilje pristupačne trpeze, izlete za...