Arilje iz turističkog ugla: Grad koji slavi kulturu

03. August 2019

Arilje je jedna od deset opština Zlatiborskog okruga, koja se nalazi u zapadnom delu Srbije. Zahvaljujući geografskom položaju, darovitoj prirodi, vrednim i preduzimljivim ljudima, Arilje je prepoznatljiv privredni i poljoprivredni kraj. Najviše se uzgaja malina zaštićenog geografskog porekla, po kojoj je Arilje poznato i u svetu, ali se pored maline gaje i jabuke i borovnice. A “gaji” se i najbolji pamuk, odgovorila bi svaka žena, misleći na pamučni veš koji se godinama već proizvodi u Arilju i predstavlja jedan od njegovih prepoznatljivih brendova. Istorijsko nasleđe, tradicija i kultura su, ipak, ono čime se njegovi stanovnici istinski ponose. Duhovni svetionik Arilja je crkva Svetog Ahilija, zadužbina kralja Dragutina iz 13. veka, a najveći kulturni događaj u savremenoj istoriji Arilja – ARLEMM, letnja muzička manifestacija, jedna od retkih u čijem fokusu je klasična muzika.

Za stanovnike Arilja, grada koja se nalazi u zapadnoj Srbiji a pripada Zlatiborskom okrugu, kažu da su vredni, radni i preduzimljivi ljudi, da su uglavnom u privatnom biznisu i da od svega što rade, naprave po neki brend na ponos svoje opštine. Svi oni vole Arilje, a imaju i zbog čega. Ponosni su na svoju reku Rzav koja pijaćom vodom snabdeva pet gradova i opština u Srbiji, a izgradnjom brane Svračkovo i proširenjem kapaciteta moći će da napaja još žednih gradova. Ona je za Ariljce njihovo more na kojem rado provode leto, a za ribolovce – raj za potočnu i kalifornijsku pastrmku, lipljan i atraktivno mesto za mušičarenje. Uzvodno od grada, Rzav je poznat po svojim plažama koje sve više privlače pažnju turista. Poznate su: Gradska plaža, ostrvo Uski vir, Žuta stena, Zelen plaža, Sonjine čari, Bosa noga i plaža Urjak, na kojoj se već godinama održava takmičenje u skokovima u vodu.

Poželjna turistička destinacija

Smešteno između slivova reka: Moravice, Velikog i Malog Rzava, Arilje sa svojom okolinom i netaknutom prirodom predstavlja poželjnu turistističku destinaciju. U kanjonu reke Panjice, na primer, nalazi se Vodena pećina, pravi biser prirode koji je za turiste sklone avanturizmu - nezaobilazno odredište. Pored dve reke, na oko 600 metara nadmorske visine nalazi se Visočka banja koja je, za razliku od urbanizovanih banja, prava lekovita oaza na otvorenom. Izvor banjske vode se iz stena direktno uliva u bazane, a voda koja je višestruko lekovita može da se koristi i za piće, jer nema karaterističan miris i ukus. Okolina izvorišta u kanjonu bogata je retkim biljnim i životinjskim vrstama.
 
Pored prirodnih osobenosti, lokalna istorija je izuzetno veoma važna za razvoj mesta. U atarima dvaju sela Trešnjevice ,koja teritorijalno pripada Arilju i Radaljeva, koje pripada Ivanjici, nedavno je otkriveno utvrđenje Stari grad na Gradini. Intenzivnim arheološkim istraživanjima poslednjih nekoliko godina otkriveni su veoma značajni podaci za razvoj ovog dela Zemlje Moravice, kako su se današnji prostori Zlatiborskog i Moravičkog okruga nekada zvali.  Ostaci  grada potiču iz više perioda, a najstariji horizont pripada praistorijskoj epohi i prelazu iz bronzanog u gvozdeno doba. Sledeći horizont je iz perioda rane Vizantije, odnosno 6. veka.  Treći horizont je iz srednjevekovne epohe  - između 9. i 12. veka, a najmlađi pripada poznosrednjovekovnoj epohi - 14. vek.
Duhovni svetionik mesta je crkva Svetog Ahilija, zadužbina kralja Dragutina iz 13. veka, koja je proglašena za spomenik kulture od izuzetnog značaja. Iz istog perioda potiču crkva Svetog Nikole u Brekovu i manastir Klisura, građen u raškom stilu, po uzoru na ariljsku crkvu.

Jedan od objekata po kojem je Arilje, takođe, nekada bilo poznato je i bajkovit hotel “Mlinarev san”, na samoj reci punoj bukova. Danas čeka da dostigne nekadašnju slavu, a dok skuplja snagu za novi početak, seoski turizam i domaća radinost preuzimaju inicijativu. Danas  raspolažu sa oko 100 ležaja u aparmanima i sobama, u centru Arilja i na manjoj ili većoj udaljenosti od centra.  Svi kapaciteti su kategorisani  i to od najviših do srednjih kategorija. Seoska turistička domaćinstva nude domaću hranu, radionice za proizvodnju suvenira, kampove u kojima se oseća izvorna atmosfera starog srpskog domaćinstva.

ARLEMM – praznik klasične muzike

Najpoznatija manifestacija u Arilju je ARLEMM - ariljska letnja muzička manifestacija. Jubilarni, deseti po redu ARLEMM održaće se ove godine od 20. jula do 4. avgusta. Manifestaciji prethodi pokretna multimedijalna izložba fotografija „Umetnički karavan“, koja će pre početka manifestacije posetiti 10 gradova širom Srbije. Tokom 70 dana, izložbu će videti više od 300.000 posetilaca.

Cilj ARLEMM-a je prepoznavanje i odabir mladih talenata, muzička edukacija dece i mladih, održavanje koncerata, javnih časova, radionica i predavanja u oblasti muzičke kulture, povezivanje vizuelnog i zvučnog doživljaja u umetnosti, negovanje duhovnosti i razvoj ekološke svesti. Osim što okuplja vodeća imena, pre svega, iz sveta klasične muzike, ARLEMM se izdvaja i po tome što se programi održavaju u značajnim prirodnim i kulturno-istorijskim lokalitetima opštine Arilje, kao na primer: na reci Rzav, ostrvu Uski Vir, crkvenoj  porti i Crkvi Svetog Ahilija, Gradskom trgu - promovišući uz muziku i važnost tradicije i očuvanja prirode. Sa više od 80 održanih edukativnih radionica, 140 koncerata i 3.000 individualnih časova nastave, ARLEMM ima vodeće mesto u kulturno-umetničkim događajima u Srbiji.
 

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Tourism
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Tourism
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....