Arheološko nalazište u Ćelijama uskoro prima prve turiste

30. October 2017

Arheološko nalazište Anine, spomenik kulture pod zaštitom države u selu Ćelije kod Lajkovca, jedan od najbolje očuvanih i istraženih ostataka ruralne arhitekture rimskog perioda, uskoro bi moglo da postane i turistička atrakcija. Predstavnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture Valjevo, saopštili su u ponedeljak u Lajkovcu da očekuju da deo nalazišta do proleća sledeće godine bude konzerviran, obeležen i spreman za prezentaciju.

Anine su izuzetno veliko poljoprivredno dobro iz četvrtog veka nove ere koje obuhvata vilu rustiku površine veće od 4.000 kvadratnih metara, niz ekonomskih prostora za skladištenje namirnica i druge namene, termu (kupatilo), nekropolu sa kapelom... Otkriveni su dobro očuvani ostaci šest prostorija i utvrđeno da je vila kao centralni objekat imala i sistem za grejanje toplim vazduhom. Među pokretnim arheološkim nalazima posebno mesto zauzima i jedna od najvećih kolekcija rimskog novca. Obilje je svedočanstava o intenzivnom ekonomskom životu ovog mesta od 300. do 380. godine nove ere, kao i u vreme srpske despotovine u 15. veku.

Arheološka istraživanja u Aninama intenzivno traju već četiri godine, ove 2017. bila su bazirana na termalno kupatilo od preko 500 kvadrata, saopštio je arheolog Radivoje Arsić, šef projekta u valjevskom zavodu. On je izrazio očekivanje da će deo vile do proleća biti konzerviran i dostupan javnosti.

Naglašavajući značaj kompleksa valjevski arheolog Željko Jež je ocenio da svi oni potvrđuju da je u vreme kada je Rim bio najjači, ovaj prostor, deo Srbije, imao izuzetno razvijenu intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju. Ona je najverovatnije imala dvojaku funkciju – snabdevanje poljoprivrednim proizvodima i namirnicama niza garnizona koji su čuvali severnu granicu carstva i snabdevanje istom robom mnogobrojnih rudnika u rejonima valjevskih planina Jablanika, Suvobora, Medvednika, kao i na području Kosmaja i Rudnika.

Izvor: Politika

Comments (0)

Connected news

Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...