Ambasada Alžira obeležila nacionalni praznik

20. November 2017
Foto: Goran Zlatković
Foto: Goran Zlatković
Foto: Goran Zlatković
Foto: Goran Zlatković
Foto: Goran Zlatković
Foto: Goran Zlatković
Foto: Goran Zlatković

Ambasada Narodne Demokratske Republike Alžir u Beogradu obeležila je, prijemom u hotelu „Hyatt“, nacionalni praznik Alžira - 63. godišnjic​u od početka ​oružane borbe za nacionalno oslobođenje Ažira od kolonijalne​ vlasti.

Ta borba alžirskog naroda za slobodu naišla je na raznovrsnu podršku bivše Jugoslavije i srpskog naroda koji za alžirski narod vezuje iskreno prijateljstvo, solidarnost i uspešna saradnja​ ​u više oblasti.

​- ​Privržene istim vrednostima mira, slobode i poštovanja suvereniteta, naše dve zemlje jedna drugu podržavaju i u stalnoj su koordinaciji po svim značajnim pitanjima od zajedničkog interesa – istakao je ambasador​ Alžira u Srbiji Abdelhamid Šebšub​.

Podsećajući ​na podršku​ koju je Jugoslavija pružala Alžiru, ​ambasador je odao priznanje i delu Stevana Labudovića, snimatelja „Filmskih novosti​",​ čiji su filmski zapisi​ otkrili​ svetu pravu sliku o alžirskom ratu.

- Stevan večeras nije sa nama,​ jer se nalazi u bolnici, a vas bih zamolio da mu zajedno uputimo misli ohrabrenja i poželimo brz oporavak - rekao je ambasador i takođe se zahvalio na saradnji predsedniku Društva prijatelja Alžira Marku Jeliću i svim članovima Društva koje ove godine obeležava 15 godina od osnivanja, tokom kojih je intenzivno radilo na očuvanju i jačanju prijateljstva između alžirskog i srpskog naroda.​

​Ambasador Šebšub je istakao da je sa istom rešenošću, koja je nadahnjivala generaciju iz novembra 1954. Alžir danas posvećen ekonomskom i socijalnom razvoju. ​Naglasio je da su u prethodnom period​u pokrenuti ambiciozni razvojni programi, ​a da na diplomatskom planu​ Alžir ostaje privržen poštovanju slobode, suvereniteta i nezavisnosti i neprekidno dela kako na regionalnom, tako i na međunarodnom planu, u prilog jačanja mira, stabilnosti, socijalnog i ekonomskog razvoja.

U tom istom duhu, Alžir nastavlja da se, zajedno sa međunarodnom zajednicom, zalaže za iznalaženje pravednih i trajnih rešenja za žarišta u našem regionu, bilo da je reč o Libiji, Maliju ili Zapadnoj Sahari, i nastavlja da doprinosi rešavanju svih značajnih pitanja koja izazivaju zabrinutost savremenog sveta.

Ambasador je zahvalio i gradskom ženskom horu „Barili“ iz Požarevca, koji je, pod dirigentskom palicom profesorke Katalin Tasić, izveo nacionalne himne Alžira i Srbije „sa istim onim žarom kojim odišu njihove reči“.

Prijemu su prisustvovali ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, potpredsednik Skupštine Veroljub Arsić, princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom Katarinom, narodni poslanici, predstavnici kompanija koj​e su prisutn​e na alžirskom tržištu, članovi Društva prijatelja Alžira, te druge ličnosti iz javnog, diplomatskog i političkog života.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...