Akademsko društvo Visoke turističke škole obeležava 45 godina negovanja tradicije i kulture

13. November 2018
Akademsko društvo Visoke turističke škole obeležava 45 godina negovanja tradicije i kulture

Velikim koncertom u Sava centru u subotu, 17. novembra 2018. godine, Akademsko društvo "Novi Beograd" - Visoke turističke škole obeležiće značajan jubilej, 45 godina neprekidnog rada na amaterskoj sceni Beograda i Srbije.

U programu svečanog koncerta učestvovaće više od 550 sadašnjih i bivših članova Društva, od dečijeg ansambla pa sve do veterana, pri čemu najmlađi članovi imaju 3 godine, dok najstariji ima 93 i još uvek je aktivan u narodnom orkestru.

Za sve ovo vreme, Društvo je okupljalo mlade ljude sa Novog Beograda, ali i drugih opština sa teritorije grada Beograda, negujući lepu govornu reč, igru, pesmu i manire. U tom periodu, ansambli su, kroz svoje programe, bili svojevrsni ambasadori kulture u brojnim zemljama. Sa istim ciljem, Akademsko društvo održava svake godine, u proseku, više od 50 koncerata za strane turiste u Beogradu. Tako je do danas blizu 20.000 turista iz inostranstva imalo priliku da se upozna sa ovim delom kulturnog nasleđa Srbije, oličenom u narodnoj tradiciji, igri i pesmi. 

AD "Novi Beograd" - Visoke turističke škole broji 450 aktivnih članova, a finansira se isključivo od članarine i dobrovoljnih priloga. Društvo, koje je tokom 2006. godine postalo član Međunarodne organizacije folklora (CIOF), takođe, posebnu pažnju posvećuje edukaciji kroz brojne seminare namenjene umetničkim rukovodiocima iz Srbije i dijaspore.

Tokom 45 godina postojanja, kroz Društvo je prošlo više od 4.000 članova i održano je blizu 6.000 koncerata u preko 50 zemalja na četiri kontinenta, pred oko milion ljudi.

Ovaj koncert će, ujedno, biti i prilika da se obeleži 45 godina stvaralačkog rada profesora Vojina Jovanovića, jednog od osnivača Društva, njegovog umetničkog rukovodioca i predsednika Udruženja koreografa narodnih igara Srbije.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...