Akademsko društvo Visoke turističke škole obeležava 45 godina negovanja tradicije i kulture

13. November 2018
Akademsko društvo Visoke turističke škole obeležava 45 godina negovanja tradicije i kulture

Velikim koncertom u Sava centru u subotu, 17. novembra 2018. godine, Akademsko društvo "Novi Beograd" - Visoke turističke škole obeležiće značajan jubilej, 45 godina neprekidnog rada na amaterskoj sceni Beograda i Srbije.

U programu svečanog koncerta učestvovaće više od 550 sadašnjih i bivših članova Društva, od dečijeg ansambla pa sve do veterana, pri čemu najmlađi članovi imaju 3 godine, dok najstariji ima 93 i još uvek je aktivan u narodnom orkestru.

Za sve ovo vreme, Društvo je okupljalo mlade ljude sa Novog Beograda, ali i drugih opština sa teritorije grada Beograda, negujući lepu govornu reč, igru, pesmu i manire. U tom periodu, ansambli su, kroz svoje programe, bili svojevrsni ambasadori kulture u brojnim zemljama. Sa istim ciljem, Akademsko društvo održava svake godine, u proseku, više od 50 koncerata za strane turiste u Beogradu. Tako je do danas blizu 20.000 turista iz inostranstva imalo priliku da se upozna sa ovim delom kulturnog nasleđa Srbije, oličenom u narodnoj tradiciji, igri i pesmi. 

AD "Novi Beograd" - Visoke turističke škole broji 450 aktivnih članova, a finansira se isključivo od članarine i dobrovoljnih priloga. Društvo, koje je tokom 2006. godine postalo član Međunarodne organizacije folklora (CIOF), takođe, posebnu pažnju posvećuje edukaciji kroz brojne seminare namenjene umetničkim rukovodiocima iz Srbije i dijaspore.

Tokom 45 godina postojanja, kroz Društvo je prošlo više od 4.000 članova i održano je blizu 6.000 koncerata u preko 50 zemalja na četiri kontinenta, pred oko milion ljudi.

Ovaj koncert će, ujedno, biti i prilika da se obeleži 45 godina stvaralačkog rada profesora Vojina Jovanovića, jednog od osnivača Društva, njegovog umetničkog rukovodioca i predsednika Udruženja koreografa narodnih igara Srbije.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Tourism
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Tourism
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....