Ajfelova kula proslavila 130. rođendan

01. April 2019
Ajfelova kula proslavila 130. rođendan

Pariz je svečarski dočekao poslednji martovski vikend proslavoma 130 godina Ajfelove kule. Uz muzički spektakl, digitalni teatar i avanturu-poteru "Tajni dosijei Ajfelove kule" za posetioce, "Gvozdena dama" bila je još jednom centar sveta.

Možete li da zamislite Pariz bez Ajfelove kule? Sagrađen za potrebe Svetske izložbe 1889, kao spomenik-obeležje stotoj godišnjici Francuske revolucije, i kao simbol prosperiteta Francuske, trebalo je da bude razmontiran posle 20 godina, piše "Mondo".

Grupa od 300 poznatih umetnika i arhitekata (po jedan za svaki metar originalne visine tornja) zahtevala je da se gradnja te "beskorisne i monstruozne" građevine ne dozvoli. Hitler je 1944. naredio rušenje kule! Ali...

Danas jedno od svetskih čuda, kula je nikla 31. marta 1889. uprkos protestima umetnika, među kojima su bili i Emil Zola, Gi de Mopasan, Dima mlađi. Ni dvadeset godina kasnije kada je isticala licenca, nije uništena jer se, nakon što je Gistav Ajfel investirao u telegrafsku instalaciju, pokazala kao koristan (u vojne svrhe) bežzični predajnik. Hitlerovo naređenje, zaduženi general Fon Holtic je odbio da izvrši. A onda je 1964. proglašena za istorijski spomenik.

Danas je i više od toga - ikona ovog grada i zemlje, u vrhu najposećenijih spomenika na svetu, značajan "donator" pariskog budžeta, umetnička inspiracija, za mnoge simbol ljubavi...

Izvor: Mondo.rs

Comments (0)

Connected news

Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...