Air Serbia obeležava 90 godina od svog prvog leta

20. February 2018

Prvobitno osnovana pod imenom "Aeroput", nacionalna avio-kompanija Republike Srbije obavila je svoj prvi let 15. februara 1928. godine između Beograda i Zagreba.

Tog dana je dvokrilni avion "Potez 29", nazvan "Beograd", poleteo iz glavnog grada u smeru Hrvatske u 09:00 časova ujutru. U avionu se nalazilo petoro novinara i fotografa čiji je zadatak bio da dokumentuju ovaj istorijski događaj.

Nakon dvosatnog leta i nekoliko krugova nad Zagrebom, točkovi aviona su dotakli tlo. Zagrepčani su avionu priredili toplu dobrodošlicu, pre nego što se avion zaputio natrag za Beograd u popodnevnim časovima.

- Veoma smo ponosni što proslavljamo 90 godina od našeg prvog leta. Ovim jubilejom može da se pohvali samo nekolicina avio-kompanija u svetu. Naše poslovanje je pretrpelo mnogobrojne promene od tog prvog istorijskog leta. Ipak, ono što je konstanta jeste naša spremnost da se prilagođavamo, rastemo i težimo inovacijama. U duhu naše pomenute spremnosti, "Air Serbia" je nedavno počela sa primenom novog koncepta tarifa koji predstavlja prekretnicu u poslovanju i načinu na koji naši gosti mogu da personalizuju i prilagode putovanje sopstvenim potrebama - istakao je Dankan Nejsmit, generalni direktor "Er Srbije".

U okviru obeležavanja 90 godina od svog prvog leta, "Air Serbia" će objaviti monografiju ograničenog tiraža pod nazivom "Osvajanje svetskog neba" početkom marta.

Detaljan i upečatljiv osvrt na prvih 90 godina razvoja nacionalne avio-kompanije i civilne avijacije u Srbiji će biti potkrepljen i obogaćen do sada neobjavljivanim istorijskim fotografijama koje će krasiti stranice ove jedinstvene monografije.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...