Agroturizam razvojna šansa Gadžinog Hana

10. September 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Težak period nikako da savladaju stanovnici Gadžinog Hana, u podnožju Suve planine. Ima ih tek nešto više od osam hiljada, ali svaki novi popis kaže da ih je dvadesetak odsto manje. Opština nerazvijena, ali nezagađena i čuvena po prirodnim lepotama. Zato njeni meštani spas vide u razvoju turizma i agroturizma.

Tridesettrogodišnji Vladimir iz Niša odložio je diplomu Fakulteta bezbednosti i u selu Jagličju kod Gadžinog Hana podigao farmu koza. Za dve godine je utrostručio stado i upoznao lepote Zaplanja koje želi da pokaže zaljubljenicima u prirodu, pa već ima nove ideje.

"Izgradnja jednog degustacionog centra za sireve uz pratnju neke od lokalnih vinarija, gde bi organizovali turističku posetu farme, degustacionog centra i ture na planini, planinarenje, biciklizam", navodi Vladimir Todorović.

Ideja o privlačenju turista u tu nerazvijenu ali nezagađenu i prirodnim lepotama bogatu opštinu pokrenula je i lokalne poljoprivrednike pa već planiraju da med, medovaču, vino, slatka i sokove od kupina i malina, sir, kajmak, čajeve, meleme prodaju turistima. A ima i novih inicijativa.

"Da pružimo određenim turistima koji su zainteresovani za taj početni pčelarski kurs. Potencijalni turisti koji imaju problema sa plućima mogli bi da koriste 'api komoru' koju smo u planu da napravimo u toku ove godine", objašnjava Slobodan Denić iz pčelarske zadruge "Zaplanjska matica".

Turizam kao razvojnu šansu prepoznaje i lokalna samouprava. U planu je izgradnja i obnova lokalnih puteva i staza za brdski biciklizam i motociklizam, kao i staza za planinarenje i šetnju. Sredstva su obezbeđena i za veće investicije.

"Rekonstrukcija i adaptacija bazena u Donjem Dušniku, gde je urađen projekat prekogranične saradnje sa Republikom Bugarskom, vrednost projekta je oko sto miliona dinara. Pored bazena izgradiće se i etno-restoran i pet bungalova za smeštaj turista", naglašava Milisav Filipović, predsednik Opštine Gadžin Han.

Planira se i adaptacija starih školskih zgrada u Donjem i Gornjem Dušniku za naučnoistraživačko odeljenje PMF-a u Nišu i za smeštaj studenata, učesnika istraživačkih projekata.

Izvor: RTS

Comments (0)

Connected news

Tourism
Vršac: U planu izgradnja novog atraktivnijeg vidikovca na Guduričkom vrhu
10. May 2024
Grad Vršac, u saradnji sa Ministarstvom turizma, planira izgradnju novog atraktivnijeg,...
Tourism
Kruzeri počeli da dolaze do Golubačke tvrđave
08. May 2024
Tvrđava Golubački grad je prvi međunarodni rečni kruzer ove godine ugostila 17. marta. Do...
Tourism
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Tourism
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...