Aerodrom Ponikve pogodan za veliki turistički kompleks

15. October 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Definisanje strateške pozicije aerodroma Ponikve i dalje je u toku, a jedna od mogućnosti je da na ovom području bude formiran turistički kompleks sa aerodromom.

Kako pojašnjava za eKapiju direktor Aerodroma Srbije Mihajlo Zdravković, kompleks aerodroma Ponikve obuhvata oko 560 ha zemljišta, što je površina četiri puta veća nego kompleks aerodroma u Nišu.

- Sa tolikom površinom i svojom pozicijom, aerodrom Ponikve je pogodan za formiranje velikog turističkog kompleksa koji će u sebi, pored ostalih sadržaja, imati i funkcionalan aerodrom - kaže Zdravković za eKapiju.

On napominje da ono što je prvi korak kada su Ponikve u pitanju jeste pripajanje JP Aerodrom Ponikve Aerodromima Srbije doo Niš, kao budućem operateru, pošto se to pripajanje i dalje realizuje.

- Postupak je postupak i očekivanja su da se to završi u zakonski minimalnom roku od šest meseci - kaže Zdravković.

Ističe i da Aerodrom trenutno ima saglasnost za korišćenje u skladu sa Zakonom o vazdušnom saobraćaju, koju treba unaprediti u dozvolu za korišćenje.

- Saglasnost odnosno dozvola izdaju se operateru aerodroma pošto aerodrom ispuni potrebne uslove i Aerodromi Srbije će prvenstveno raditi na tome.

Kada su u pitanju dalje investicije u ovaj aerodrom, Zdravković kaže da ulaganja u svaki pa i u Aerodrom Ponikve, Vlada Srbije će vršiti u skladu sa saobraćajnim potrebama regiona koji pokriva dati aerodrom.

- Plan je da se u skladu sa raspoloživim sredstvima i potrebama saobraćaja, radimo i na daljem razminiravanju terena i završetku rekonstrukcije piste u punoj dužini do 3.000 m - navodi.

Na pitanje da li bi aerodrom Ponikve mogao da funkcioniše sa statusom AFIS-a (Aerodromsko informisanje vazduhoplova u letu) koji pruža pilotima vazduhoplova detalje o drugom poznatom poletanju, sletanju i letu u blizini aerodroma, Zdravković odgovara:

- U ovom trenutku je na aerodromu Ponikve obezbeđen samo prihvat putnika i to "malih aviona" do 20 sedišta. U skladu sa saobraćajnim potrebama avio-tržišta Zlatiborskog okruga i zahtevima avio-kompanija, aerodrom će se opremati i za prihvat robe.

- Potrebe saobraćaja uvek prate i ostale službe, važno je da na aerodromu, u vreme njegove otvorenosti za saobraćaj, možete bezbedno opslužiti sve tipove vazduhoplova za koje je i registrovan, dodaje on.



Auto-put i podsticaj turizmu

Direktor Aerodrom Srbije ističe i da je turizam grana koja bi trebalo da inicira razvoj vazdušnog saobraćaja, te da opslužno područje aerodroma Ponikve ide i izvan granica Republike Srbije i da je kao takvo svakako veliki potencijal za dalji razvoj turizma u ovom regionu.

- Aerodrome ne planiramo i ne gradimo samo za aktuelni trenutak već za buduće potrebe u skladu sa planovima razvoja našeg društva na značajno dužem vremenskom horizontu. Investicionim planom "Srbija 2025" planira se gradnja auto-puta Preljina-Požega i dalje do Kotromana prema Sarajevu, što će ovom aerodromu i njegovom opslužnom području otvoriti potpuno novu perspektivu u pogledu daljeg razvoja turizma - kaže za eKapiju Zdravković.


Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...