Adria Airways pokrenula postupak zbog dodele državne pomoći kompaniji Air Serbia

14. June 2019
Adria Airways pokrenula postupak zbog dodele državne pomoći kompaniji Air Serbia

Predstavnici slovenačkog avio-prevoznika Adria Airways pokrenuli su postupak pred institucijama Evropske unije zbog toga što Srbija dodeljuje državnu pomoć nacionalnoj avio-kompaniji Air Serbia, piše Insajder.

- Adria Airways je zabrinuta zbog pomoći koju je Republika Srbija nezakonito dodelila kompaniji Air Serbia i takvo postupanje smatra nepravičnim, jer dovodi do narušavanja slobodne konkurencije na tržištu - rekao je za Insajder advokat Dragan Gajin, čija kancelarija zastupa slovenačku kompaniju.

Slovenačka avio-kompanija prvo se, prema rečima advokata Gajina, u aprilu prošle godine obratila Komisiji za kontrolu državne pomoći Srbije, ali se oni do danas nisu izjasnili po ovom zahtevu.

Kako ističe Gajin, pored toga što je pomoć kompaniji Air Serbia protivna domaćim propisima o državnoj pomoći, ona takođe predstavlja i kršenje međunarodnih obaveza koje je Republika Srbija preuzela Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

- Shodno tome, Adria Airways je u vezi s državnom pomoći kompaniji Air Serbia pokrenula i odgovarajuće postupke koji su joj na raspolaganju na osnovu SSP-a, a u koje su uključena i nadležna tela EU - naveo je Gajin za Insajder.

Air Serbia je nacionalna avio-kompanija u kojoj je 51 odsto vlasnik država, a 49 odsto Etihad, kompanija iz UAE. Nasledila je nekadašnji JAT koji je bio u dugovima i na ivici bankrota 2013. godine.
 
Izvor: Beta

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...