3D rekonstrukcija lokaliteta Kulina kod Merošine

17. August 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Kako je u doba Vizantije izgledalo utvrđenje Kulina, smešteno nadomak sela Gradište u opštini Merošina, građani mogu pogedati kroz 3D prikaz, na kome su radili istoričari i arheolozi. Smatra se da ovaj lokalitet datira iz VI veka, a kako kaže tvorac projekta profesor Dejan Krstić, povezuje se sa carom Justinijanom I i caricom Teodorom.

Kako pojašnjava Krstić, sastojao se od tvrđave, a tu je bila i bazilika, za koju se smatra da je bila veoma značajna.

- Postojala je tvrđava, značajna bazilika, jedna crkva iz tog doba, po dimenzijama i značaju rekli bismo vrlo značajna za to doba, jer su slične građevine građene u tom stilu i u drugim delovima Evrope, tadašnje Vizantije. Zamislili smo da se napravi virtuelno kretanje kroz taj objekat, onakav kakav je otprilike bio u to doba (...) Čovek može da se kreće po Kulini i da se projektuje u to doba, da vidi kako je to izgledalo i kako je bilo živeti u tom periodu Vizantije - navodi Krstić

Lokalitet je pronađen slučajno, 1958. godine, kada su tokom radova u polju meštani pronašli bronzanu glavu carice Teodore, priča direktor Narodne biblioteke Merošina Milioš Milošević, a 11 godina kasnije arheolozi su počeli da ga istražuju.

- I dalje se ne može utvrditi da li je u pitanju bila carica Teodora ili njena majka Eufemija, ali smo ostali pri tome da je to Teodora. Glava carice Teodore je utkana u grb opštine Merošina, jer predstavlja simbol opštine - kaže Milošević.

Utvrđenje je potpuno uništeno, a jako je značajno, zbog čega su odlučili da ga "ožive" kroz ovaj projekat. Dostupna je onlajn prezentacija, aplikacija za mobilne telefone i za Windows operativni sistem. U pitanju je prekogranična saradnja, pa je virtuelna tura odrađena i za tvrđavu Baba Vida u Vidinu.

Uz virtuelni vodič projekat je uključio i kurseve na kojima je 25 Srba i Bugara učilo da pravi snimke i fotografije, koje mogu pomoći u promovisanju turističkih potencijala.

Izvor: Južne vesti

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...