3D rekonstrukcija lokaliteta Kulina kod Merošine

17. August 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Kako je u doba Vizantije izgledalo utvrđenje Kulina, smešteno nadomak sela Gradište u opštini Merošina, građani mogu pogedati kroz 3D prikaz, na kome su radili istoričari i arheolozi. Smatra se da ovaj lokalitet datira iz VI veka, a kako kaže tvorac projekta profesor Dejan Krstić, povezuje se sa carom Justinijanom I i caricom Teodorom.

Kako pojašnjava Krstić, sastojao se od tvrđave, a tu je bila i bazilika, za koju se smatra da je bila veoma značajna.

- Postojala je tvrđava, značajna bazilika, jedna crkva iz tog doba, po dimenzijama i značaju rekli bismo vrlo značajna za to doba, jer su slične građevine građene u tom stilu i u drugim delovima Evrope, tadašnje Vizantije. Zamislili smo da se napravi virtuelno kretanje kroz taj objekat, onakav kakav je otprilike bio u to doba (...) Čovek može da se kreće po Kulini i da se projektuje u to doba, da vidi kako je to izgledalo i kako je bilo živeti u tom periodu Vizantije - navodi Krstić

Lokalitet je pronađen slučajno, 1958. godine, kada su tokom radova u polju meštani pronašli bronzanu glavu carice Teodore, priča direktor Narodne biblioteke Merošina Milioš Milošević, a 11 godina kasnije arheolozi su počeli da ga istražuju.

- I dalje se ne može utvrditi da li je u pitanju bila carica Teodora ili njena majka Eufemija, ali smo ostali pri tome da je to Teodora. Glava carice Teodore je utkana u grb opštine Merošina, jer predstavlja simbol opštine - kaže Milošević.

Utvrđenje je potpuno uništeno, a jako je značajno, zbog čega su odlučili da ga "ožive" kroz ovaj projekat. Dostupna je onlajn prezentacija, aplikacija za mobilne telefone i za Windows operativni sistem. U pitanju je prekogranična saradnja, pa je virtuelna tura odrađena i za tvrđavu Baba Vida u Vidinu.

Uz virtuelni vodič projekat je uključio i kurseve na kojima je 25 Srba i Bugara učilo da pravi snimke i fotografije, koje mogu pomoći u promovisanju turističkih potencijala.

Izvor: Južne vesti

Comments (0)

Connected news

Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...