"Novi Sad – Evropska prestonica mira", od 17. juna do 17. jula 2022. godine

16. June 2022
Photo by Jonathan Meyer on Unsplash
Photo by Jonathan Meyer on Unsplash

Novi Sad postaje jedini grad u Evropi u kome se, zahvaljujući umetničkim programima, od 17. juna do 17. jula, gradi „Tvrđava mira”. Novi programski luk Evropske prestonice kulture okupiće 1.500 umetnika iz 30 zemalja, koji će se, slaveći mir, u samo mesec dana predstaviti sa gotovo 150 događaja.

 - Zašto program o miru počinjemo sećanjem na najveće stradanje Novog Sada i Evrope, Drugim svetskim ratom? Zaborav i podrazumevanje mira su nam opomena. Gradeći „Tvrđavu mira” poslednje četiri godine, mnogobrojni evropski umetnici i organizacije odazvali su se našem pozivu, podrazumevajući da je to važna tema za naš grad i naše podneblje. Od marta, cela Evropa ponovo uviđa da mir nije zadatost, već stanje koje se uvek iznova mora utvrđivati”, rekao je direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture - Nemanja Milenković.

U prvoj nedelji izdvajaju se izlaganja svetskih eksperata i intelektualaca, poput dobitnice Pulicerove nagrade, foto-reporterke Marise Rot, ali i prvo izvođenje Druge Malerove simfonije u Novom Sadu. Pod dirigentskom palicom Aleksandra Markovića, Vojvođanski simfonijski orkestar će na koncertu „Vaskrsnuće po Maleru” napraviti najbolju uvertiru za umetničke spektakle koji slede.

Jedan od najvećih i najznačajnijih događaja ove godine u svetu klasične muzike, „Betoven maraton”, biće održan u okviru Tvrđave mira. Neponovljivom izvođenju svih devet Betovenovih simfonija u jednom danu prisustvovaćemo 26. juna u Gradskoj koncertnoj dvorani i na Petrovaradinskoj tvrđavi. Simfonije će naizmenično izvoditi više od 200 izvođača i izvođačica Beogradske i Dortmundske filharmonije, pod upravom dortmundskog šefa-dirigenta, Gabrijela Felca.

- Srećan sam što Novi Sad i Dortmund sada dele jedinstvenu vezu kroz ovaj veliki projekat koji uključuje izvođenje svih devet Betovenovih simfonija. Prvi koncert biće izveden u Dortmundu 19. juna, a onda se vidimo i u Novom Sadu nedelju dana kasnije - rekao je šef-dirigent Dortmundske filharmonije, Gabrijel Felc.

Scenski događaji sezone biće inspirisani delima dvojice čuvenih nemačkih autora. Mjuzikl Wir sind das Volk(Mi smo narod), po delu Hajnera Milera, izvešće legendarni slovenački sastav Lajbah 02. jula, prvi put u Novom Sadu.

Predstavu „Mefisto”, po romanu Klausa Mana, izvodi više od 40 aktera predvođenih velikanima srpskog glumišta, među kojima su Mirjana Karanović, Miodrag Krivokapić i Gordana Dimić, u Srpskom narodnom pozorištu 12. i 14. jula. Čuveno delo na scenu SNP-a postavlja jedan od najznačajnijih reditelja u regionu, Haris Pašović:

- Jako je dobro raditi projekat u okviru programa Evropske prestonice kulture u Novom Sadu. Nemanja Milenković i njegov tim uspjeli su da dovedu neke od najznačajnijih domaćih, regionalnih i internacionalnih umjetnika u Novi Sad. Ova prestižna titula stvara veoma zanimljiv kulturni model, koji može biti uzor za buduće kulturne politike, ne samo u Novom Sadu, nego i u mnogim drugim evropskim gradovima - rekao je reditelj Pašović. Prodaja ulaznica za predstavu „Mefisto“ počinje danas na biletarnici Srpskog narodnog pozorišta.

Bogato nasleđe tzv. „Stare Evrope”, koje svedoči o mirnodopskom životu u neolitskom periodu, biće predstavljeno velikom izložbom „San neolitske noći”. Publika će ovu postavku arheološkog poduhvata Muzeja Vojvodine i Narodnog muzeja iz Beograda imati priliku da vidi od 15. jula.

Veliko finale programskog luka „Tvrđava mira” biće upriličeno uz prikazivanje prve filmske sage o Novom Sadu „Liberta – rađanje grada”. Premijera ovog jedinstvenog ostvarenja u srpskoj kinematografiji, koje potpisuju reditelji i scenarista Žanko Tomić i Gvozden Đurić, biće održana 17. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi i povešće gledaoce u avanturu iz epohe mirnog oslobađanja Novog Sada i dobijanja statusa slobodnog kraljevskog grada.

- Teško se ovakvi projekti u pozorištu i na filmu produciraju, i Evropska prestonica kulture je prepoznala da treba da nam pomogne da uradimo nešto što bismo, inače, teško mogli da izvedemo, da smo u nekim redovnim produkcionim tekućim vodama. Ovo je priča o okolnostima koji su doveli do povelje najkraće rečeno. Ovo je ipak fikcija i autorsko delo i jedan pogled na okolnosti koje su vladale u Evropi u to vreme - istakao je reditelj Žanko Tomić.

Detaljan program, programsku knjigu i sve informacije u vezi sa događajima možete pronaći na sajtu projekta novisad2022.rs.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...