"Mrzimo turizam" - slogan koji privlači turiste u Portugal

07. September 2017
Porto, foto: Pixabay
Porto, foto: Pixabay

Iako na prvu ruku izgleda nespojivo, iza slogana „Mrzimo turizam“ stoji turistička agencija iz Lisabona koja nudi upoznavanje glavnog grada na sasvim drugačiji način, daleko od poznatih turističkih atrakcija.

Na ideju je 2010. došao Lisabonac Bruno Gomes, koji je oko sebe okupio nekolicinu prijatelja i krenuo u pokazivanje grada znatiželjnima na sasvim nov i drugačiji način. Agencija se vremenom širila, a danas se u prvom redu trudi da gostima pokaže po čemu se Portugal razlikuje od drugih zemalja.

- Iskreno, nije nam cilj da vam samo pokažemo grad, već nam je cilj da ga što bolje shvatite - izjavio je nedavno Gomes za "Lonely Planet".

Danas agencija ne nudi usluge samo u Lisabonu, već i u Portu. Jedna od najzanimljivijih tura je „Ručak u našem domu“, gde odlazite na jelo u stare portugalske domove i degustirate riblja, mesna i ostala jela iz zemlje fada. Naravno, moguć je i paket surfovanja, koji garantuje izlet, školu i dasku za surfovanje na talasima.

U poslednje vreme sve se više podiže svest o poštovanju mesta koje posećujete, te se turisti pozivaju da, pre svega, pokušaju da shvate i dožive grad u koji idu. Tako je nedavno i Venecija otpočela kampanju „Poštuj Veneciju“, čiji je cilj podučavanje turista kako treba da se ponašaju u ovom gradu na kanalima.

Sa svim ovim slaže se i Bruno Gomes:

- Treba da učimo na greškama drugih industrija iz prošlosti. Održivost je ključ za bolju budućnost, a ne počnemo li da čuvamo gradove sad, masovni turizam će uništiti kulturu do kraja.

Izvor: Punkufer

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Tourism
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Tourism
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....