"Mračni turizam": najpoznatiji lokaliteti u Srbiji

09. March 2021
Muzej 21. oktobar, Kragujevac; Izvor: Wikimedia Commons
Muzej 21. oktobar, Kragujevac; Izvor: Wikimedia Commons
Tamni, mračni ili crni turizam (dark tourism) definisan je kao turizam koji uključuje putovanja i posete mestima koja su istorijski povezana sa nekom tragedijom. Glavna atrakcija ovakvih lokacija je pre svega njihova istorijska vrednost, a ne samo puka poseta mestu koje je povezano sa nekom vrstom patnje ili smrti.
 
Na listi 10 najpopularnijih "crnih destinacija" u svetu (od ukupno 900 mesta u 112 država), navodi se na sajtu Dark-Tourism.com, prva mesta zauzimaju Aušvic, Černobilj, Hirošima, Nagasaki i Berlin. Kada je reč o Srbiji, mesta koja navodi ovaj sajt jesu zgrade koje su srušene tokom NATO bombardovanja, Šumarice u Kragujevcu, Ćele kula u Nišu i logor "Crveni krst" u istom gradu.

Šumarice - spomen prkosa i bola
Jedno od mesta koje bi moglo da se nađe na spisku, ukoliko preferirate ovakvu vrstu turizma, jeste i spomen kompleks u Kragujevcu, poginut u znak sećanja na nedužne žrtve masakra počinjenog 21. oktobra 1941. godine. Naime, tog dana nemački okupatori su u Šumaricama streljali oko 3.000 stanovnika Kragujevca i okolnih mesta, a među njima je bilo i 300 učenika kragujevačkih srednjih škola i šegrta koji su već radili, kao i 15 dečaka, čistača obuće, od 12 do 15 godina starosti.
 
Memorijalni kompleks obuhvata površinu od 352 hektara, a oko njega vodi kružni put dužine 7 km koji ide ka dolinama Erdoglijskog i Sušičkog potoka, gde su se streljanja i odvijala. U okviru kompleksa nalazi se 10 spomenika podignutih na humkama streljanih.
 
U okviru parka je i Muzej 21. oktobra sa stalnom postavkom vezanom za ovaj događaj. Odsustvo otvora (prozora) na fasadama simbolično sugeriše bezizlaznost nenaoružanih ljudi koji su se tog dana našli ispred mitraljeskih cevi.
 
U okviru spomen-parka nalazi se i staro vojničko groblje i spomenik streljanim Slovacima.
 
Ćele-kula u Nišu
Ćele-kula spomenik je iz Prvog srpskog ustanka koji je u znak odmazde tadašnja turska vlast u Srbiji izgradila od lobanja poginulih srpskih ratnika, predvođenih Stevanom Sinđelićem, u bici na Čegru. Nalazi se na 4 km od centra Niša, na putu ka Niškoj Banji. Svrstana je u spomenike kulture od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju i danas predstavlja muzejski objekat.
 
Procenjuje se da je u bici na Čegru, koja se odigrala 31. maja 1809. godine, poginulo oko 6.000 turskih ratnika, dok je sa srpske strane taj gubitak iznosi 4.000 duša.
 
U znak osvete zbog svojih gubitaka ali i opomene za srpsko življe, niški Huršid-paša naređuje da se koža sa glava poginulih Srba oderu, napune slamom i pamukom i zatim pošalju u Carigrad, kako bi pokazao na koji način se treba postupati sa pobunjenim narodom.
 
Kako bi još više zaplašio srpski živalj, naređuje da se na istočnoj strani Niša u znak opomene sazida kula od kamena i da se u njene zidove uzidaju preostale lobanje poginulih vojnika, "tako da sredina kule bude jednostavna, od kamena i kreča, a glave srpskih vojnika da se okrenu u polje i uzidaju spolja".
 
Anđelka Tomović

Izvor: telegraf.rs  

Comments (0)

Connected news

Tourism
Sava Centar proglašen za spomenik kulture
12. April 2021
Na prelog Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Vlada Republike Srbije je...
Tourism
Crna Gora uvodi bedž za vakcinisane turističke i ugostiteljske radnike?
09. April 2021
Bedževi su predlog koji bi trebalo da doprinese stvaranju sigurnog okruženja za goste i...
Tourism
52 Vikenda u Novom Sadu: Ponešto o palatama i kućama u Sremskim Karlovcima
08. April 2021
U širem prostoru oko Trga Branka Radičevića stoje materijalizovani dokazi razvoja...
Tourism
Vladi upućeni protokoli za organizaciju događaja
08. April 2021
Bez prvog plesa i igre uopšte, bez grljenja, ljubljenja i čestitanja, a između muzike i...