"Fruškogorska vinska šetnja" uvertira za novu manifestaciju u čast vina

03. October 2022
Photo by Zan on Unsplash
Photo by Zan on Unsplash

Pokrajinska vlada, u saradnji sa Turističkom organizacijom Vojvodine, Opštinom Irig i Udruženjem fruškogorskih vinara, organizovala je Fruškogorsku vinsku šetnju - "Fruška Walk & Wine" kao najavu velike manifestacije za narednu godinu.

Reč je o manifestaciji koja se organizuje s ciljem predstavljanja turističkih potencijala Fruške gore, s fokusom na veoma perspektivnom vinskom turizmu, navedeno je na sajtu Pokrajinske vlade.

Šetnja je počela na Ribarskom trgu u Irigu, a posetioci su na vinskim punktovima imali priliku da degustiraju pudarske specijalitete i najbolja fruškogorska vina.

- Osmislili smo novu manifestaciju, koju danas predstavljamo u Irigu i koja će imati veliki značaj kako za vinogradare i vinare iz celog Srema, tako i za razvoj turizma u ovom kraju i predstavljanje ukupnih potencijala Fruške gore - izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i dodao da će manifestacija, prvi put u punom obimu, biti održana naredne godine.

Naveo je da je plan da ova manifestacija zaživi, po uzoru na slične iz drugih zemalja, kao i da bude podrška opštini Irig da iskorači u novu razvojnu fazu, u kojoj će većina građana imati svoj mali biznis u vezi sa vinom, voćem, vinogradarskom proizvodnjom i preradom, jer je to, kako je istakao, budućnost te opštine.

- Kada za dve i po do tri godine, izgradnjom Fruškogorskog koridora, izmestimo saobraćaj iz centra Iriga, dobićemo jednu malu oazu na pola sata od Beograda i 15 minuta od Novog Sada - naveo je Mirović.

Obišao je i Srednju stručnu školu Borislav Mihjalović Mihiz, jedinu srednju školu u Vojvodini koja ima smer vinogradar–vinar, istakavši da je to veoma značajno imajući u vidu bogatu i dugu istoriju uzgajanja vinove loze na ovim prostorima.

- U narednih nekoliko meseci, počeće samostalno da posluje Institut za vinogradarstvo i vinarstvo sa više novca, sa više istraživača i sa kvalitetnijom opremom, s obzirom na to da je ovo jedan od najznačajnih vinskih regiona - dodao je Mirović.

Direktorka Turističke organizacije Vojvodine Nataša Pavlović rekla je da će ova manifestacija doprineti afirmisanju vinogradara i vinara, kao i da će mnogo značiti ljubiteljima Fruške gore.

Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...