"AD Planinka" planira da vrati turiste u Kuršumlijsku banju?

01. September 2017

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je u četvrtak 31. avgusta 2017. godine da je rukovodstvo turističkog preduzeća iz Kuršumlije "AD Planinka" zainteresovano da uloži i pokrene turizam u Kuršumlijskoj banji i da će im Vlada ukazati poverenje i pomoći u toj nameri.

Ljajić je tokom obilaska kuršumlijskog kraja rekao da je rukovodstvo "Planinke", koja sada veoma uspešno gazduje Prolom i Lukovskom banjom, izrazilo zainteresovanost da preuzme i Kuršumlijsku banju, jednu od najlepših a nekad i najposećenijih srpskih banja.

- Veoma brzo ćemo reaktivirati razgovore između Vlade i "Planinke" započete još prošle godine jer ono što je dobro ne treba menjati - kazao je Ljajić i dodao da se "Planinka" pokazala kao dobar domaćin koji zna kako se upravlja banjama.

On je istakao da, iako je već godinu dana otvoren poziv investitorima, niko od stranaca nije pokazao zainteresovanost da ulaže u Kuršumlijsku banju.

- Interes Vlade je da se ovo strateški važno područje oživi i da se pokrene turizam i hotelijerstvo i u Kuršumlijskoj banji, zaposli ljude i ekonomski oživi jedan od najsiromašnijih krajeva Srbije - istakao je Ljajić.

Kuršumliska banja je prestala da radi 2000. godine sa zatvaranjem tada najsavremenijeg medicinskog stacionara, banjskog rehabilitacionog centra, a turisti su ovde potpuno prestali da dolaze nekoliko godina kasnije kada je van upotrebe stavljen i put dug 12 kilometara od Kuršumlije do banje.

Kuršumlijska banja je danas gotovo pusta jer ne samo da su je napustili turisti već i njeni žitelji koji su u svojim kućama nekad primali banjske goste i od toga živeli. Sredinom prošlog veka to je bila jedna od najposećenijih i najlepših banja u Srbiji sa lekovitom termalnom vodom koja je uspešno pomagala u lečenju reumatskih, kožnih i bolesti ženskih reproduktivnih organa.

Godišnje je posećivalo na hiljade domaćih i starnih gostiju, a autobuski prevoznik Niš eksperes imao je redovnu liniju dva puta dnevno na relaciji Niš-Kuršumlija-Kuršumlijska banja.

Izvor: Beta

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...