Naši u svetu: “Balkanske večeri” Jovane Milosavljević

29. March 2021
Jovana Milosavljević
Jovana Milosavljević

Jovana Milosavljević (22) iz Otroka, student je četvrte godine Fakulteta za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji. Završila je Umetničku školu u Kraljevu. Nakon diplomiranja planira master studije Internacionalnog marketinga u Engleskoj. Njen životni san je da jednog dana otvori Balkanski restoran u Bristolu.

Povremeno, od decembra 2019. godine radi u Engleskoj, tačnije u Midsomer Nortonu u blizini Bristola, kao pomoćni radnik u porodičnom restoranu bračnog para Terija i Anet Endruz. Jovanina preduzimljivost došla je do izražaja kada su vlasnici restorana podržali njenu inicijativu da Englezima predstavi specijalitete balkanske kuhinje. Večeri balkanske kuhinje - „Balkan night“ u Klubu u hali Westfield Sport&Community Center ubrzo su osvojile Engleze i podstakle ih da od tada redovno isprobavaju novitete u meniju s našeg podneblja.

Jovana1 (1).jpg

Jovana sa svojim "engleskim roditeljima" Terijem i Anet Endruz
 
Jovana kaže da je do ideje za “Balkanske večeri” došlo spontano, tako što je sa vlasnicima, za koje kaže da su joj kao „drugi roditelji“, poželela da novom, drugačijom ponudom "razbije" stereotip menija kakav se nalazi u većini engleskih restorana.
 
Moj tajni sastojak je: LJubav 
– Želeli smo da se izdvojimo od konkurencije, da obogatimo ponudu restorana nečim nesvakidašnjim za Midsomer Norton. Tako smo u subotnji meni dodali neka tradicionalna jela iz balkanske kuhinje. Zadatak koji sam sebi postavila bio je pravi izazov, jer je trebalo napraviti nešto što će se konzervativnim Englezima dopasti iako se bitno razlikuje od domaće kuhinje na koju su navikli.
 
Ideja da se organizuju „Balkanske večeri” bila je izraz moja želja da  nas upravo preko hrane Englezi bolje upoznaju, da shvate našu kulturu, naše običaje i tradiciju. O jednoj naciji se dosta možeš saznati kroz njenu nacionalnu kuhinju. Naročito ako je tako šarenolika i raznovrsna kao naša. Englezi su, malo je reći, bili oduševljeni našom kuhinjom, pre svega načinom pripreme jela. Kažu: Vi koristite iste ili slične sastojke kao i mi, samo je vaš način pripreme jela drugačiji, toliko da nikada ne bismo ni pomislili da nešto spremimo na takav način. Zanima ih uglavnom kako se neka jela pripremaju i koji je to tajni sastojak koji ih čini tako ukusnim. Ja uvek odgovaram da je moj tajni sastojak ljubav, jer sam veoma posvećena svemu što radim i veliki sam perfekcionista. Pored kuvanja, radila sam i na  marketingu Kluba koji vode moji engleski „roditelj“, nekim danima pomagala i u  baru… Moj „drugi otac“ kaže da bukvalno ne postoji pozicija u ugostiteljstvu na koju bi mogao da me ubaci, a da se ne bih snašla. Ljudi mi uglavnom kažu da sam multitalentovana, da sam veliki esteta i umetnička duša, a ja bih rekla da samo imam previše interesovanja!
 
Jovana2.jpg
 
„Balkan night“ smo organizovali svake subote. Posećenost je uvek velika, ali se strogo pridržavamo svih epidemioloških mera, uključujući ograničenje broja posetilaca. Meni sam menjala svake nedelje, jer sam želala da zadržim atraktivnost i da Englezima uvek prikažem nešto novo. Pravi izazov za mene je bilo prikazati balkansku kuhinju naciji koja se grčevito drži svega tradicionalnog, čak i kada je u pitanju kuhinja. Balkanska kuhinja je njima potpuno nepoznat pojam. Nažalost, moram reći da je za njih takva i Srbija. Mnogi je znaju samo kao deo nekadašnje Jugoslavije. Englezi nisu puno informisani o nama, jer ih malo stvari van njihovog „ostrva“ uopšte i interesuje.

Ponosim se našom nacionalnom kuhinjom
Ponosna sam na bogatstvo naše nacionalne kuhinje i s velikim zadovoljstvom je otkrivam Englezima. Najveća mi je nagrada njihova pozitivna reakcija na naše ukuse i probuđena radoznalost da probaju nešto novo - rekla nam je Jovana i dodala da izrazito poštuje britansku kuhinju kao deo njihove tradicije i kulture, ali da, po njenom mišljenju, nije dovoljno raznovrsna, koristi se mnogo pulja i putera, a prženje je preovlađujuća metoda pripreme hrane.
Jelovnik iz nedelje u nedelju inovira novim jelima. I cilj je postignut: Englezi su oduševljeni Jovaninim specijalitetima, a njihovo interesovanje da nastave da isprobavaju njena nova jela i deserte stalno se održava. Isprobali su gulaš, pasulj, domaću supu, pitu sa sirom, pitu od višanja i jabuka, baklavu, krofne, rolat s džemom...
 
Jovana3.jpg
 
– Većina žena i devojaka u Engleskoj nisu vešte u kuhinji, već se oslanjaju na gotovu zamrznutu hranu ili na „take away“. I naša kuhinja i tradicija se razlikuju. Mi smo imali priliku da učimo od naših baka i mama koje su prilično vešte kuvarice. Mi odrastamo uz domaću, kuvanu hranu. Naša domaća supa je „pola zdravlja“. Kada sam im prvi put pripremila našu supu, rekli su da je slična kineskim supama i nudlama, a samo mi znamo koliko se, zapravo, razlikuju. Za mene je, ipak, najvažnije da su i supu i sve što je u meniju degustirali s oduševljenjem, uvek željno iščekujući novu subotu i nove specijalitete na meniju “Balkan night” - kaže Jovana.
 
Marina  Stanković Janković
Izvor: Vrnjačke novine
 

 

Comments (0)

Connected news

Restaurants
Škampi kao iz restorana - Kako da ih pripremite kod kuće
09. May 2022
Škampi su omiljeni među ljubiteljima morskih plodova koji u ovom jelu, ipak, najpre...
Restaurants
Festival hrane u Dubaiju od 2. do 15. maja
26. April 2022
Festival hrane u Dubaiju (Dubai Food Festival) odnosno gradski godišnji festival hrane se...
Restaurants
Školovanje čokolatijera u Beču
06. April 2022
U avgustu 2021. godine u saveznom službenom glasniku u Austriji je objavljen pravilnik o...
Restaurants
VEST DANA: Srbija konačno na prestižnoj svetskoj gastronomskoj mapi
07. December 2021
Danas je objavljeno da je MICHELIN Vodič uvrstio Beograd i Srbiju u svoju selekciju, čime se...