Najbolji srpski ajvar pravi se u - Brusu!

15. October 2018
Najbolji srpski ajvar pravi se u - Brusu!

Posle Leskovca, Kovačice, Bele Palanke, Kanjiže, i Brus se upisao na listu gradova gde se pravi najbolji ajvar u Srbiji.

Veliko finale nacionalnog takmičenja u pravljenju ajvara „Izađi mi na teglu“ održano je u subotu, 13. oktobra, kod objekta Tempo na Adi Ciganliji, okupivši pobednike takmičenja koje je tokom prethodna dva meseca održano u 30 gradova.

Titulu najboljih ajvar majstora u Srbiji za 2018. godinu dobila je ekipa „Pucke“ iz Brusa. Srpska kraljica ajvara za 2018. godinu Milica Živančević nije mogla da suzbije emocije: "Potpuno smo iznenađeni. Niko od nas nije ni sanjao da ćemo pobediti. Svo šestoro smo se složili da ajvar napravimo po starom receptu moje mame, kojoj ja već godinama pomažem da pravi ajvar, a evo ja sam sada napravila najbolji ajvar u Srbiji. Ovo je veliki ponos kako za moju porodicu, tako i za naš Brus!“

Ekipa „Pucke“ je potvrdila da je glavni začin najboljeg ajvara ljubav, ali i vedar duh, pa su poruku svima poslali u stihu: „U Brusu kad se ajvar kuva, potrebna su suva drva, a „Pucke“ kada ga kuvaju, svi se oko njih muvaju.“

Drugo mesto osvojila je ekipa „Arriva“ iz Niša, a treće ekipa „Pastirica“ iz Požarevca.Sve takmičarske ekipe bile su izuzetno kreativne, pa su posebnu pažnju posvetili uređenju štandova i kostima za učesnike. I u ovoj kategoriji ekipa „Pucke“  iz Brusa je bila najbolja, tako da su osvojili i nagradu za najlepše uređen štand i prezentaciju na manifestaciji.

Pored ajvara, takmičari su za posetioce pripremili i raznovrsne gastronomske specijalitete koji karakterišu kraj iz koga dolaze, tako da je skoro 10.000 posetilaca uživalo u bogatim ukusima Srbije.

O pobednicima u svim kategorijama odlučivali su svetski priznati kulinarski stručnjaci Svetske asocijacije kuvara „World Chef“ i licencirane sudije Svetske asocijacije za ocenjivanje hrane Ivo Andrić, Stambol Geštamov i Mladen Perišić, koji nisu imali nimalo lak zadatak.

- U proteklih pet sezona karavan "Izađi mi na teglu" obišao je 130 gradova širom Srbije, imao je oko 2.500 takmičarskih ekipa i 15.000 učesnika kojima je obezbeđeno oko 65 tona paprike. Takmičari su ispekli više od 600.000 komada paprike i napunili oko 25.000 tegli ajvara, a manifestaciju je do kraja pete sezone posetilo čak pola miliona posetilaca. Samo u ovoj sezoni karavan je ostvario rekordnu posetu od oko 200.000 ljudi, a ukupan nagradni fond u proteklih pet godina dosegao je čak 7.000.000 dinara - rekla je organizatorka karavana Ljiljana Vukotić i dodala da je posebno zanimljiva činjenica da karavan tokom jedne sezone obiđe u proseku oko 20.000 km, što znači da je za pet godina pređena kilometraža jednaka obimu dve zemaljske kugle.

Organizatori takođe ističu da su posebno ponosni na činjenicu da je više od 20 domaćinstava, nakon ostvarenog uspešnog plasmana na karavanu, pokrenulo sopstvenu proizvodnju ajvara i zimnice, kao i da je u okviru prateće akcije koja nosi naziv „Jedna tegla za puno osmeha“ proteklih godina donirano više od 2.000 tegli sertifikovanog ajvara socijalno ugroženim kategorijama i deci bez roditeljskog staranja.

Pobednička ekipa je, pored prestižne titule kraljeva ajvara za sezonu 2018, osvojila i redizajnirani model šporeta Smederevac MBS 10 i proizvode „Bakina Tajna“ u težini kapitena, drugoplasirana ekipa osvojila je Vox frižider i Smederevac Mini Electric, dok je trećeplasirana ekipa dobila Tempo vaučer u vrednosti od 30.000 dinara i Quick 800 MBS Milan Blagojević električni aparat.

Comments (0)

Connected news

Restaurants
Dan Žutog cveta vinarije Aleksić
21. May 2019
U Sky Lonuge-u hotela Hilton, juče je svečano otvorena najveća ikada flaša...
Restaurants
HORES: Napojnice treba zakonski regulisati
20. May 2019
Poslovno udruženje hotelsko ugostiteljske privrede - HORES, ponovo traži da se zakonski...
Restaurants
Split: Stepenište Dioklecijanove palate izdali ugostiteljima
15. May 2019
U želji da što više napune gradsku kasu, vlasti Splita nisu štedele ni...
Restaurants
Predstavljen gastro-turistički vodič
15. May 2019
Turistički i gastronomski vodič „Ukusi Vojvodine“, u izdanju udruženja Interfest,...