Na Fruškoj gori se gradi Hram vina - investicija vredna 3.5 miliona evra

17. November 2017
Na Fruškoj gori se gradi Hram vina - investicija vredna 3.5 miliona evra

Na obroncima Fruške gore, na samoj granici Nacionalnog parka, turistička ponuda uskoro će biti bogatija za Hram vina u naselju Šuljam. U blizini Sremske Mitrovice gradi se i vinarija Probus, u okviru koje je planirana i hladnjača za čuvanje voća i povrća, čime će dodatno biti podržan razvoj poljoprivrede u ovom kraju.

U ova dva projekta Milorad Milošević iz sela Veliki Radinci uložio je oko 3.5 miliona evra sopstvenog novca. Oba objekta, čije je izgradnja u toku, trebalo bi da budu završena sledeće godine.

Kompleks Hrama vina u Šuljmu nalazi se na oko dvadesetak kilometara od Sremske Mitrovice. Na parceli koja se sa severne strane graniči sa Nacionalnim parkom Fruška gora, nalaziće se zasad vinove loze i objekat površine 1.200 m2 koji će se koristiti za degustaciju i prezentaciju vina, kao i za čuvanje.

Urbanistički projekat sa urbanističko-arhitektonskom razradom lokacije, za izgradnju ovog objekta, uradilo je Javno preduzeće Urbanizam iz Sremske Mitrovice.

- Sama zgrada je gotovo kvadratnog oblika, delimično ukopana, sa dva nivoa (prizemlje i podrum). Glavni ulaz u objekat, sa spoljašnjim stepeništem, je sa južne strane. Takođe, sa južne strane su isprojektovane dve rampe za spoljašnji ulaz u podrum objekta, koji je povezan sa prizemljem putem unutrašnjeg dvokrakog stepeništa i liftom - objašnjava u razgovoru za eKapiju Mirjana Vašut, direktorka JP Urbanizam Sremska Mitrovica.

Ovaj urbanistički projekat nagrađen je priznanjem na 26. Međunarodnom salonu urbanizma u Nišu.

Sam objekat Hrama vina projektovao je arhitekta Zoran Rašević iz Novog Sada. Prema rečima naše sagovornice, "objekat će zaista izgledati kao još jedan hram na Fruškoj gori".

 - Hram vina se sastoji iz nekoliko delova - glavni deo biće prostor za prezentaciju proizvoda, dok je drugi deo ukopan u padini Fruške gore i služiće za čuvanje barika, odnosno proizvoda koji će nastajati u vinariji Probus u Velikim Radincima. U Probusu će se, inače, uz brendirana vina na oko 2.000 m2 proizvoditi i različite vrste rakija, kao i ulje od semenki bundeve, a planirana je i izgradnja hladnjače za čuvanje voća i povrća sa ovog područja - kaže za eKapiju investitor Milorad Milošević.

Povratak vinograda u Srem

Kako ističe Mirjana Vašut, projekat izgradnje Hrama vina je praktično nastavak saradnje JP Urbanizam iz Sremske Mitrovice sa Miloradom Miloševićem. Investitor će, realizacijom tog projekta, moći da prezentuje proizvode iz svoje vinarije i tako zaokruži kompletan krug turističke ponude.

Na ovaj način Urbanizam daje doprinos razvoju malih i srednjih preduzeća u ovom kraju i povratku vinograda u Srem. Njihovu saradnju podržava i lokalna samouprava, odnosno Grad Sremska Mitrovica, dodaje naša sagovornica.

- Na ovom mestu, gde Milorad pokušava da "vrati" vinogradarstvo u igru, Marko Aurelije Probus je svojevremeno doneo vinovu lozu i tu je krenula priča o vinu u Sremu. Po tome i vinarija nosi ime - kaže sagovornica eKapije, dodajući da su za plan detaljne regulacije vinarije Probus prošle godine nagrađeni trećom nagradom na Salonu urbanizma.

Ona dodaje da je Hram vina već dobio potrebne dozvole, te da je upravo u toku postavljanje elektro-energetskih vodova do objekta. Ova infrastruktura značajna je i za ostalo stanovništvo na trasi kabla, jer je u planu izgradnja, odnosno bušenje bunara, na koje će postavljati električne pumpe za navodnjavanje voćnjaka i vinograda.

Naša sagovornica pojašnjava značaj ovakvih objekata za razvoj ponude na Fruškoj gori. Kako kaže, očekuje se da će panonska lepotica u narednom periodu, uz razvoj vinogradarstva i proizvodnje vina, moći će da se pohvali i različitim turističkim objektima.

Ona najavljuje i da će JP Urbanizam uskoro početi da radi urbanistički projekat za razradu arhitektonske lokacije za salaš koji će pratiti dalji razvoj investicija Milorada Miloševića. Ideja je, kaže, razvoj sela i malih i srednjih preduzeća, te kompletiranje ponude Fruške gore.

- Samo u ovom okruženju postoje četiri manastira i zajedno sa ponudom Sremske Mitrovice, Sirmijumom pre svega, sve će biti povezano u jednu celinu - navodi Mirjana Vašut.

Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Restaurants
Kuvari sa Mišelinovim zvezdicama pripremaju obroke za putnike Air France-a
12. February 2024
Ljudska čula se u kabini aviona, odnosno na visini od 10.000 metara iznad zemlje, ne...
Restaurants
Održan prvi Michelin Masterclass u Srbiji
19. January 2024
Prestižni MICHELIN vodič, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Srbije, s...
Restaurants
Kultna brza hrana Istanbula
28. December 2023
Turska kuhinja je hvaljena na međunarodnom nivou, od restorana sa Mišelin zvezdicama do...
Restaurants
Mišlenova gastronomska ekspanzija: Čak 22 restorana u novoj selekciji za 2024.
18. December 2023
Treću godinu za redom svetski poznati gastronomski vodič MIŠLEN objavio je spisak...