Izađi mi na teglu: Počela potraga za najboljim ajvar majstorom u Srbiji

20. August 2018
Foto: Rozana Sazdić
Foto: Rozana Sazdić

Na Adi Ciganliji je 17. avgusta 2018. uspešno počelo jubilarno peto nacionalno takmičenje u pripremanju najboljeg ajvara “Izađi mi na teglu”. Svoje varjače je ukrstilo 15 ekipa, a najbolji ajvar na opštini Čukarica, prema mišljenju stručnog žirija, napravila je ekipa “Radionica Etno Ana i kralj ajvara” pod vođstom Dragana Đalića.

Oni su ujedno i prvi finalisti takmičenja koje će biti održano 13. oktobra u Beogradu. U finalu će učestvovati više od 30 ekipa, jer će u naredna dva meseca karavan obići celu Srbiju. Sa Ade karavan se seli u Brus, Kuršumliju, Vlasotince, Vladičin Han, Barajevo, Lazarevac, Zlatibor, Valjevo, Kraljevo, Suboticu, Kanjižu, Kruševac, Sokobanju, Zaječar, Leskovac, Niš, Zrenjanin i druge gradove koji se nalaze na mapi najvećeg gastronomskog karavana na Balkanu.

Takmičenje je počelo u 11h, a takmičari su od organizatora dobili sav potreban materijal za pravljenje ajvara: svežu papriku u količini potrebnoj za pripremanje jedne „ture“ ajvara, ulje, šećer, so, tegle, Smederevac za pečenje paprika i prženje ajvara, drva i kompletno opremljen štand.

Takmičari su se potrudili da svako na poseban način ukrasi svoj štand, a posebno se istakla ekipa “Magija” koja je pored ajvara donela i sve druge proizvode koje pripremaju za zimu.Takođe, veoma inspirativna je bila muška ekipa “Udruženje pisaca poeta”, a ekipa “Udruženja osoba sa invaliditetom Ada Čukarica” je pokazala da ništa nije prepreka da se napravi dobar ajvar. Veselo je bilo i na štandu ekipe “Ajvar iz mašte kod zeta i tašte”.

Sve količine ajvara koje se naprave tokom takmičenja pripadaju ekipama, tako da svi takmičari, osim što provedu divan dan pun zabave, kući odlaze sa gotovim, besplatnim ajvarom. Atmosferu tokom pripremanja ajvara dodatno su podgrevali zvuci tamburica orkestra “Panonski boemi”, a organizovano je i takmičenje u ubacivanju frizbija u teglu.

U petoj sezoni karavan će okupiti oko 500 takmičarskih ekipa i 5.000 učesnika koji će od avgusta do oktobra ispeći 15.000 kg paprike, što je čak 130.000 komada paprike!

Organizatori ističu da mi, kao nacija, nemamo bolji i originalniji proizvod od ajvara i da zahvalnost u borbi za podizanje kategorije ajvara i van granica naše zemlje kao extra delikatesnog proizvoda duguju brojnim partnerima koji su podržali i omogućili brz razvoj celokupnog projekta. Cilj je stvaranje značajno šireg tržišta na kome će dalje razni proizvođači ajvara i zimnice naći svoje mesto. S obzirom da su prethodnih godina neki učesnici nakon pobede pokrenuli sopstvenu proizvodnju, a neki ostvarili i izvoz, postaje sve izvesnije da će to biti zanimljiva tržišna utakmica, dok se potraga za najboljim ajvar majstorima nastavlja.

Do sada su jug i sever zemlje izjednačeni u titulama. Gradovi koji su iznedrili apsolutne pobednike karavana i dali najbolje recepte su bili Leskovac, Kovačica, Bela Palanka i Kanjiža. Ko će ove godine odneti titulu i sesti na pobednički tron videćemo 13. oktobra u velikom finalu u Beogradu.

Comments (0)

Connected news

Restaurants
Proseko na Uneskovoj listi svetske baštine
08. July 2019
Brda Koneljijano i Valdobijadene u Italiji, čuvena po proizvodnji penušavog vina...
Restaurants
Osnovan savez vinara i vinogradara
08. July 2019
Uz podršku institucija i Vlade Republike Srbije, 1. jula 2019. godine u Beogradu osnovan...
Restaurants
Knjiga
05. July 2019
Ako ste odlučili da posvetite malo vremena sebi i svom zdravlju onda je...
Restaurants
Proglašen najbolji restoran na svetu
02. July 2019
Francuski restoran Mirazur argentinskog chef-a Maura Colagreca u Mentonu, na jugu Francuske,...