Predstavljen Strategijski marketing plan turizma Repubike Srbije

09. March 2021
Izvor: Turistička organizacija Srbije
Izvor: Turistička organizacija Srbije

Turistička organizacija Srbije je, putem virtuelne radionice, predstavila Strategijski marketing plan turizma Repubike Srbije regionalnim i lokalnim turističkim organizacijama, s ciljem da ih upozna sa usvojenim strateškim dokumentom i najvažnijim zajedničkim zadacima koje navedena strategija stavlja pred turističke organizacije. Vlada Republike Srbije usvojila je Strategijski marketing plan turizma Republike Srbije do 2025. godine, strateški dokument čiji je predlog, u skladu sa Zakonom o turizmu i Strategijom razvoja turizma, izradila Turistička organizacija Srbije.

Prezentaciju je svečano otvorio državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija  Miroslav Knežević, koji je u uvodnom obraćanju istakao značaj subvencija Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacije na očuvanje sektora turizma u našoj zemlji, istakavši da smatra da je Strategijski marketing plan turizma RS izuzetno važan i zbog činjenice da je u dokumentu obrađen uticaj kovida na sektor turizma, kako bi se svi izazovi nakon pandemije lakše prevazišli ali i uspostavila lakša komunikacija sa tržištima kroz digitalizaciju turističke ponude Srbije. Osvrnuo se, takođe, i na značaj  brendiranja Srbije kao turistička destinacija, kroz mogućnosti koje pruža krovni nacionalni brend „Srbija stvara“.

Prisutnima se zatim obratila Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije, koja je navela značaj izuzetnog odziva LTO i RTO radionici i istakla kako će se samo zajedničkim snagama naći način za što brži i lakši oporavak turizma u Srbiji. Napomenula je, da je pored brendiranja, od izuzetnog značaja regionalno udruživanja turističkih organizacija radi zajedničkih aktivnosti i nastupa.
 
Usledila je zvanična prezentacija Strategijskog marketing plana turizma Republike Srbije, nakon koje su predstavljene osnove projekta brendiranja Srbije, kao turističke destinacije, koji predstavlja jedan od glavnih zadataka koji proističe iz ovog strateškog dokumenta.
 
Ovaj plan bazira se na sveobuhvatnoj analizi postignutih rezultata u turizmu Srbije, naročito u razdoblju od 2015. do 2019. godine, u kojem je ostvarivan kontinuiran rast i postignuti rekordni rezultati u 2019. godini, i porastao značaj turizma kao privredne grane. Takođe, bazira se i na analizi samog marketing sistema turizma Republike Srbije na nacionalnom i lokalnom nivou i na nivou samih učesnika u turističkoj privredi Srbije. 
 
Imajući u vidu ogromne posledice koje turizam trpi zbog pandemije koronavirusa, predstavljeni plan budućeg pozicioniranja Srbije kao turističke destinacije na domaćem i stranom tržištu, kao i odgovarajuće promotivne i marketinške aktivnosti, podeljene su u dve faze: prva je faza oporavka, do kraja 2022. godine, u kojoj se promocija usmerava prevashodno ka domaćem tržištu i tržištu zemalja u okruženju, a druga faza obuhvata razdoblje intenzivnije promocije na ostalim evropskim, kao i na glavnim vanevropskim tržištima, kao što su Kina i SAD.
 
Prvi najvažniji zadatak koji je postavljen Strategijskim marketing planom turizma jeste uspostavljanje sistema upravljanja na nivou destinacija u Srbiji i to kroz faze koje vode ka formiranju organizacija za upravljanje destinacijama (DMO). Sledeći krucijalni zadatak je realizacija procesa brendiranja turizma Republike Srbije, što obuhvata i kreiranje željenog imidža Srbije kao turističke destinacije i novi vizuelni identitet, kao i dalje unapređenje postojeće marketinške infrastrukture kako bi se kroz koordinaciju rada svih učesnika u turizmu podigao kvalitet promotivnih aktivnosti u skladu sa savremenim trendovima i postigla unificarana komunikacija, o čemu je takođe razgovarano tokom ovog događaja.
 
U radionici je učestvovalo više od 100 predstavnika regionalnih i lokalnih turističkih organizacija.
 
Izjavu gospođe Labović, povodom događaja, možete preuzeti na sledećem linku: http://www.infobiro.tv/ 
 
Celokupan tekst Strategijskog marketing plana turizma Republike Srbije, možete pogledati na: https://www.serbia.travel/files/SMPTRS%20final.pdf
 
 
 
 

 

Comments (0)

Connected news

Tourism
Turistička organizacija Srbije imala uspešan nastup u Kini
31. May 2024
Turistička organizacija Srbije (TOS) je učestvovala na međunarodnom sajmu turizma ITB China,...
Conferences
U aprilu 2025 - 3. REGIONALNA Hotel Housekeeping KONVENCIJA!
30. May 2024
Udruženje "Ambasadori dobre usluge" najavili su 3. REGIONALNU Hotel Housekeeping...
Hospitality
Luštica ima potencijal da nadmaši elitne turističke destinacije
30. May 2024
Crna Gora ima ogroman potencijal, a Luštica je biser koji bi mogao da nadmaši...
Others
Adligat: Srpska delegacija na konferenciji na Kritu
30. May 2024
Za vikend je na Kritu od 24. do 28. maja u organizaciji Muzeja štamparstva „Janis i...