Zemlje u kojima je najlakše naći posao

02. November 2017
Zemlje u kojima je najlakše naći posao

Prema izveštaju OECD, s obzirom na broj aktivne radne snage, stanovništva i radnih mesta, ove zemlje nude najveću perspektivu za ljude koji traže posao:

1. Island

Ova zemlja ima jednak odnos aktivno zaposlenih muškaraca i žena, ali i najveći broj otvorenih radnih mesta. Osim toga, na Islandu većina ljudi radi i dva ili više poslova odjednom – honorarno. Stopa nezaposlenosti iznosi tek oko 4 odsto.

2. Švedska

Druga je po redu što se tiče broja aktivne radne snage, ali ima veći broj nezaposlenih nego ostale zemlje. Razlog za to verovatno leži i u odličnoj pomoći za nezaposlene. Stopa nezaposlenosti ovde iznosi oko 7,4%.

3. Norveška

Ova zemlja se ocenjuje kao jedna od najperspektivnijih za pronalaženje posla u jednakoj meri za žene i muškarce. Fakultetske diplome su velika prednost. Stopa nezaposlenosti iznosi 4,39%.

4. Kolumbija

Ova zemlja je dobra za pronalazak posla, ali samo za muškarce, koji čine većinu aktivne radne snage, dok žene znatno teže nalaze posao. Stopa nezaposlenosti iznosi oko 9%. Jedina prepreka? Niži životni standard.

5. Estonija

Nekad komunistička zemlja danas pokazuje razvojne trendove i postaje lider istočne Evrope. Stopa nezaposlenosti iznosi oko 6,2%.

6. Rusija

Ruska ekonomija doživljava procvat, a pružaju dobrodošlicu potencijalnim radnicima, posebno tehničkih i inženjerskih zanimanja. Stopa nezaposlenosti iznosi oko 5,8%.

7. Novi Zeland

Sve popularnije odredište svakako je Novi Zeland. Jednake šanse za poslom imaju i muškarci i žene, a stopa nezaposlenosti iznosi oko 5,25%.

8. Švajcarska

San za mnoge radnike zbog odličnih plata, radnih uslova i penzija je Švajcarska. Tamošnja stopa nezaposlenosti iznosi oko 4,48%.

9. Finska

Još jedna nordijska zemlja u kojoj je perspektiva za posao dobra, ali imaju nešto veću stopu nezaposlenosti, koja iznosi oko 9,5%, ali plate su odlične.

10. Kanada

Jedno od popularnijih odredišta svakako je Kanada. Tamošnja stopa nezaposlenosti iznosi oko 6,9%, a žene čak lakše nalaze posao nego muškarci.

Izvor: B92

Comments (0)

Connected news

Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Others
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. August 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Others
16. August 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....