Više potencijalnih lokacija za Muzej Nikole Tesle

18. February 2020
Više potencijalnih lokacija za Muzej Nikole Tesle

Zdanje nekadašnje Glavne železničke stanice na Savskom trgu, termoelektrana „Snaga i svetlost” na Dorćolu ili neka treća lokacija? Sve tri opcije i dalje su u igri, kako „Politika” nezvanično saznaje, za novo sedište Muzeja Nikole Tesle.

Zvanične odluke o tome gde će on biti preseljen još nema, potvrdili su za naš list u kabinetu premijerke Ane Brnabić, a da će Vlada dati poslednju reč o toj temi saglasni su u Ministarstvu kulture, gradu i Republičkoj direkciji za imovinu. Ali to nije sprečilo Jovana Vorkapića, direktora Republičke direkcije za imovinu, da prošle nedelje izjavi da će „3.200 kvadratnih metara zgrade Železničke stanice biti posvećeno našem velikanu” i da se radi projekat unutrašnjeg uređenja objekta koji će biti namenjen Teslinom muzeju. Ta vest odjeknula je ne samo zato što se nije očekivalo da to kaže Vorkapić, prvi čovek institucije koja se stara o nepokretnostima u vlasništvu Republike, nego i zbog toga što to znači da je konačna odluka o budućem sedištu već doneta ali da se, eto, čeka još samo amin Vlade Srbije.

U pisanim odgovorima listu Politika Vorkapić je potvrdio da formalna odluka Vlade još nije doneta jer postoji mogućnost da će jedan manji deo zgrade, bliže autobuskoj stanici biti namenjen za potrebe drugog, manjeg muzeja. Na pitanje ko je doneo odluku da se Muzej premesti u zgradu na Savskom trgu Vorkapić nije odgovorio.

– U toku je proces izrade i razvijanja koncepta novog Muzeja Nikole Tesle na kome uprava ove institucije radi u saradnji sa kvalifikovanim stručnjacima. Tek kada bude završena izrada koncepta prelazi se na izradu unutrašnjeg arhitektonskog rešenja, a u toku je i procedura prebacivanja nadležnosti nad muzejem sa nivoa Grada Beograda na republički nivo – tvrdi Vorkapić.

Da još traje prebacivanje ingerencija nad muzejom sa grada na republiku potvrdili su u resornom Ministarstvu, Muzeju Nikole Tesle i Vladi Srbije, ali niko od njih ne želi da licitira sa konačnim sedištem Teslinog muzeja.

– Zvanična odluka još nije doneta – komentar je Ivone Jevtić, direktorke Muzeja Nikole Tesle.

– Muzej Nikole Tesle, u ovom trenutku, nije u nadležnosti Republike Srbije. Postoji inicijativa Grada Beograda da Muzej pređe u nadležnost Republike i radnje koje prethode, između Grada Beograda, Ministarstva kulture i informisanja, odnosno Vlade Republike Srbije su u toku – odgovor je Ministarstva kulture na „Politikino” pitanje da li je i zvanično odlučeno da Muzej Nikole Tesle bude premešten u zgradu bivše Železničke stanice.

Prošlog leta zgrada Glavne železničke stanice iznenada postaje kandidat za novi dom Teslinog muzeja, a do tada je jedino termoelektrana „Snaga i svetlost” figurirala kao adresa na koju treba da bude preseljen Teslin muzej iz Krunske ulice. Koliko je ta lokacija na Dunavu bila ozbiljna i gotovo rešena stvar najbolje pokazuje činjenica da je u vreme Vlade Aleksandra Vučića formirana radna grupa za projekat muzeja sa naučnoistraživačkim centrom. Pre dve godine javnost je videla kako bi muzej na Dorćolu mogao da izgleda jer je objavljena njegova vizualizacija. Sa prvobitno najavljenih 30.000 kvadratnih metara budućeg muzeja 2017. godine, njegova površina godinu kasnije splasnula je na 10.000 kvadrata.

Stručna javnost i tada i sada pita se zašto za tako važan projekat nije raspisan arhitektonski konkurs, a mnogi su skeptični kada je reč o zgradi Glavne železničke stanice kao novom sedištu Tesline zaostavštine. Jer, mišljenje je struke, da zdanje na Savskom trgu između ostalog ima prostorna ograničenja, a osim toga spomenik je kulture od velikog značaja što znači da je „poigravanje” za reorganizacijom prostora suženo.

Prema Prostornom planu područja posebne namene „Beograda na vodi” bivša zgrada Glavne železničke stanice viđena je za muzej, a iza nje planirana je izgradnja galerije.

Jednačina sa više nepoznatih

Priča o selidbi Muzeja iz Krunske jednačina je sa više nepoznatih. Jer, poput nove adrese Muzeja Nikole Tesle već nekoliko godina spekuliše se i budućom namenom zgrade stare Glavne železničke stanice i novom kućom Istorijskog muzeja. Kada je najavljeno da će Glavna definitivno biti zatvorena i da će se uz njenu rekonstrukciju, obnoviti i Savski trg, nadležni su samouvereno istakli da će se u ovo zdanje useliti novi Muzej srednjovekovne Srbije. Kao argument za to poslužila je druga najava nadležnih – da će ispred tog muzeja biti podignut ogroman spomenik Stefanu Nemanji. Da li zbog toga što su shvatili da za jedan takav muzej ne bi bilo dovoljno eksponata ili zbog nečeg drugog, ali ubrzo su nadležni izašli sa drugom idejom – da nekadašnja železnička postane dom Istorijskog muzeja. Tako je bilo upravo do prošlog leta kada je iznenada u igru za novog stanara stare Glavne pojavio Muzej Nikole Tesle.

U međuvremenu, postavlja se i pitanje šta će biti sa Istorijskim muzejom ukoliko se Teslin useli na Savski trg. Kako su krajem 2019. za naš list nezvanično rekli u gradu, poslednja ideja je da Kasarnu sedmog puka na uglu Resavske i Nemanjine država preuredi za Istorijski muzej. Raniji plan bio je da tu zgradu preuzme grad u oviru dogovora sa republikom i da se tu oformi Gradska čitaonica. Na kraju, sve ovo otvara i novo pitanje – šta će biti sa najavljenom Gradskom čitaonicom?

Izvor: Politika

Comments (0)

Connected news

Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Others
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. August 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Others
16. August 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....