Utisci sa 52. Bitefa i dalji planovi predstavljeni u dionizijskom okruženju

24. October 2018
Utisci sa 52. Bitefa i dalji planovi predstavljeni u dionizijskom okruženju
Utisci sa 52. Bitefa i dalji planovi predstavljeni u dionizijskom okruženju
Utisci sa 52. Bitefa i dalji planovi predstavljeni u dionizijskom okruženju
Utisci sa 52. Bitefa i dalji planovi predstavljeni u dionizijskom okruženju
Utisci sa 52. Bitefa i dalji planovi predstavljeni u dionizijskom okruženju

U Bačkom vinogradu Vinarije Tonković, nadomak Subotice, u četvrtak, 18. oktobra održana je konferencija za novinare festivala Bitef i Bitef-teatra u dionizijskom okruženju. Kako je rekao umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica, otvarajući konferenciju, ovo okruženje samo na prvi pogled može da deluje neobično, jer pozorišni stvaraoci i proizvođači vina imaju istog zaštitnika, boga Dionisa.

Prva tema konferencije bili su odjeci upravo završenog 52. Bitefa. Novinarima je prikazan "press clipping", publikacija od stotinak strana s tekstovima objavljenim o ovogodišnjem Bitefu u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Mađarskoj, Engleskoj, SAD, Japanu... Medenica je istakao da je srećan što su u velikoj većini osvrta prepoznata i pohvaljena dva značajna svojstva 52. Bitefa: njegova društvena relevantnost i radikalnost, kao i koncepcijsko-dramaturška artikulisanost i zaokruženost. Dodao je da je 52. Bitef izazvao i polemike, što je bilo i priželjkivano, jer su umetničko i političko preispitivanje i pomeranje granica oduvek bili misija Bitefa, te da je s umetničkim akcentom na instalacijama i tematskim na osudi desnog esktremizma, programska radikalnost je ove godine bila još veća. Pored medija, Bitef je ove godine izazvao i veliko interesovanje publike, pa tako, recimo, za predstave Olivera Frljića nije bilo karata još u periodu rezervacija, a Sava centar je bio rasprodat za predstavu Rekvijem za L.

Medenica je zatim prešao na nove aktivnosti Bitefa koje su se, gotovo bez pauze, nadovezale na festival. Bitef je sa zadovoljstvom prihvatio poziv da učestvuje u "Evropskom projektu Balkon", koji će se istog dana, 10. novembra 2018. u 16h, odigrati na balkonima ili ispred zgrada nekih od vodećih evropskih teatara: Burgteatra i Folksteatra iz Beča, Šaušpilhausa i Talija teatra iz Hamburga, NT Genta (Belgija)... Tog dana, na godišnjicu kraja Velikog rata, biće pročitan Manifest, o njemu će se debatovati u otvorenom prostorima ispred pozorišta i na simbolički način biće proglašena "Evropska republika". Projekat je nastao na inicijativu nekih od vodećih evropskih pozorišnih umetnika i intelektualaca, nezadovoljnih stanjem demokartije u Evropi, kao što su Milo Rau i Robert Menase, a podržali su ih i Elfride Jelinek, Antonio Negri, Dubravka Ugrešić, Srećko Horvat.

Direktor Bitef teatra, Miloš Latinović najavio je drugu značajnu aktivnost u nastupajućem periodu a to je nastavak uspešne prakse uspostavljene prošle godine da se organizuje donatorska večera, s aukcijom umetničkih dela i specijalnih programa, čiji je prihod namenjen programskim i drugim troškovima narednog izdanja festivala. Kao i prošle godine, i ove će donatorska večera biti organizovana u hotelu "Square Nine", u saradnji s glavnim sponzorom Bitefa I&F McCann Grupom i njegovim osnivačem Srđanom Šaperom, a domaćin večere biće njegova šef delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici, koja je značajno podržala i 52. Bitef. Latinović je istakao da ovo nije samo način da se prikupe sredstva za festival, već i da se razviju istinski prijateljski, partnerski odnosi između poslovnog sveta i stvaralaca u kulturi.

Latinović je zatim obavestio novinare da se, na incijativu Ivana Medenice, započinje i vrlo značajan i zahtevan proces redefnisanja koncepta Bitef-teatra koji se svodi na mnogo čvršće povezivanje teatra sa "starijim bratom", festivalom. U duhu izvorne misije Bitef-teatra koji je postavila Mira Tarilović, a koja nikad nije do kraja sprovedena, Bitef-teatar će postati platforma za razvoj bitefovskih "novih tendencija" na lokalnoj sceni i to tokom cele sezone.

Za realizaciju novog koncepta zaduženi su dramaturškinja Bitef-teatra Jelena Bogavac i dramaturg Bitefa Filip Vujošević, a sarađivaće i s rukovodiocem Bitef dens kompanije Jelenom Kajgo. Novi koncept će početi da se realizuje posle rođendana Bitef-teatra, 03. marta 2019, kojim se, pre početka nove faze, simbolički zaokružuje veoma uspešan period u istoriji Bitef teatra, oličen u velikom broju gostovanja i nagrada: samo na poslednjem Sterijinom pozorju predstave nastale u produkciji ili koprodukciji Bitef-teatra dobile su ih jedanaest.

Filip Vujošević izjavio je da će Jelena Bogavac i on pokušati da u novom repertoraru povežu značajne strane autore iz celog sveta koji su poslednjih godina obeležili Bitef s našim glumcima i drugim umetnicima, te publici ponude "bitefovske predstave" tokom cele godine. Te predstave, koje će biti festivalske (ko)produkcije, trebalo bi da budu zamajac za osnaživanje domaće savremene pozorišne i plesne scene.

Jelena Bogavac je podsetila da je pokušaja da se čvršće povežu festival Bitef i Bitef-teatar bilo i ranije, ali da su se tek sada stekle okolnosti, pre svega personalne, da se to i ostvari. "Nastojaćemo da poraste cvet koji je zasadila Mira Trailović”, zaključila je Jelena Bogavac.

Comments (0)

Connected news

Others
Adligat: Srpska delegacija na konferenciji na Kritu
30. May 2024
Za vikend je na Kritu od 24. do 28. maja u organizaciji Muzeja štamparstva „Janis i...
Others
Otvorena izložba “DIVE” u Budimpešti
21. May 2024
Velike svetske zvezde zadivljuju kako svojim nastupima, tako i kostimima. Ukoliko želite da...
Others
Povratak Rakija Festa 12. maja u Beogradu
07. May 2024
Rakija fest će se 12. maja smestiti u prostor koji je Beograd već ozbiljno upoznao kao...
Others
Veliki uskršnji karneval u Beogradu ove godine na čak četiri lokacije
24. April 2024
Predstojećeg vikenda u Tašmajdanskom parku, na Zemunskom keju, platou kod Kalenić...