Uskoro jedinstveno tržište rada za građane Srbije, Severne Makedonije i Albanije

25. May 2022
Photo by Scott Graham on Unsplash
Photo by Scott Graham on Unsplash

- Građani Srbije, Severne Makedonije i Albanije uskoro će moći da se uz identifikacione brojeve "Otvorenog Balkana" zaposle u tim zemljama bez ikakvih daljih administrativnih barijera, a izdavanje prvih identifikacionih kartica, koje će omogućiti slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu, očekuje se tokom Samita Otvorenog Balkana koji će se održati 7. i 8. juna na Ohridu - rekao je Nenad Đurđević, savetnik predsednika Privredne komore Srbije na panelu "Vetrovi balkanskih promena-kako menjamo naš region" u okviru Open Balkan foruma koji je organizacija "Limbek" održala u Beogradu.

On je dodao da Privredna komora Srbije, zajedno sa privrednim komorama Severne Makedonije i Albanije, poslovnom zajednicom, aktivno učestvuje i daje podršku vladama u sprovođenju inicijative Otvoreni Balkan kao i da je prioritet dalja implementacija dogovorenih sporazuma. Navodeći kao glavni izazov postizanje ciljeva u zadatim vremenskim okvirima, Đurđević ističe da je za bržu realizaciju i usaglašavanje administracija neophodno formirati implementacione i nadzorne organe na nivou inicijative Otvoreni Balkan koji bi pratili implementaciju i realizaciju celog procesa.

- Otvoreni Balkan je otvoren za sve ekonomije regiona. Samo zajedno možemo odgovoriti na izazove u poslovanju i privući strane investitore u region. Ako pogledate ekonomije Zapadnog Balkana one imaju zajedno oko 18 miliona stanovnika i bruto domaći proizvod od 111 milijardi evra što je manje nego što ima jedna Češka čiji BDP iznosi 250 milijardi evra. Zato je važno da na operativnom nivou, zajedno sa poslovnom zajednicom i predstavnicima ministarstava i stručnih službi pronađemo rešenja, adekvatne protokole i usaglasimo rad stručnih službi sa ciljem harmonizacije i izdavanja potrebnih sertifikata za proizvode koji će biti priznati u sve tri zemlje. Time bi se znatno olakšalo poslovanje kompanija u regionu - rekao je Đurđević i dodao da konkretni rezultati ove inicijative mogu da doprinesu i pomacima u Berlinskom procesu koji trenutno stagnira.

- Najvažniji cilj inicijative Otvoreni Balkan je da doprinese boljem životu građana regiona kroz omogućavanje slobodnog protoka robe, kapitala, usluga i ljudi i važno je da se ova inicijativa što više promoviše jer saradnja na ekonomskom nivou može da stvori snažne preduslove za politički napredak i saradnju - zaključuje Đurđević.

Izvor: PKS

Comments (0)

Connected news

Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Others
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. August 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Others
16. August 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....