Ukidanje rominga u regionu u julu 2021.

28. October 2020
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

U regionu Zapadnog Balkana potpuno će biti ukinut roming 1. jula 2021. godine, potvrđeno je na otvaranju trećeg Digitalnog samita ZB, čiji je domaćin ove godine Tirana.

Generalna sekretarka Regionalnog saveta za saradnju Majlinda Bregu je na otvaranju onlajn samita, koji se održava do 28. oktobra, istakla da je istorijskim sporazumom iz Beograda 2019. godine počelo fazno ukidanje rominga koje će biti okončano 1. jula 2021. godine, kao i da će treći korak biti smanjivanje rominga između zemalja Zapadnog Balkana i EU.
 
"Pripreme za taj treći korak su već pokrenute i aktivnosti će biti predstavljene za vreme narednog digitalnog samita", rekla je Bregu.
 
Kaže da ubrzana digitalizacija treba da doprinese integraciji tržišta zemalja ZB i da će i na Samitu lidera EU i ZB u Sofiji, koji će biti održan 10. novembra u okviru Berlinskog procesa, biti potvrđena ideja o jedinstvenom tržištu zasnovanom na slobodi protoka ljudi, robe, kapitala i usluga. Cilj je da se stvore nove mogućnosti za rast kompanija i otvaranje novih radnih mesta.
 
Bregu navodi da se region suočava sa novim izazovima usled pandemije kovida 19 i da je zato digitalna agenda jedna od glavnih za razvoj u novim uslovima.


Izvor: Tanjug/021

Comments (0)

Connected news

Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Others
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. August 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Others
16. August 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....