U Zemunu utvrđen novi spomenik kulture

11. January 2023
IIlustracija, image by Anuja Tilj from Pixabay
IIlustracija, image by Anuja Tilj from Pixabay

Na predlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Vlada Republike Srbije utvrdila je Crkvu Blažene device Marije u Zemunu za kulturno dobro, a Beograd je na taj način dobio 445. spomenik kulture, saopšteno je iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Kamen temeljac za Crkvu Blažene device Marije u Zemunu položen je 1785. godine, a 1794. godine je stavljena pod krov. Sledeće godine je podignut zvonik i osvećena crkva. Obnovljena je 1817. godine, a temeljno restaurirana sredinom XIX veka, kada je dobila novo kube zvonika. Crkva je jednobrodna građevina sa poluobličastim svodom, apsidom i sakristijom na istočnoj strani i zvonikom iznad zapadnog ulaza. Oblikovana je u stilu klasicizma sa elementima baroka. Predstavlja svedočanstvo višekonfesionalnog sastava zemunskog stanovništva.

Najstariji zemunski trg na kojem se crkva nalazi nastao je planski, u vreme intenzivnije izgradnje Donjeg grada, prema zamisli vrhovnog komunitetskog inspektora Tadeusa Esterajhera. Crkva Blažene device Marije u Zemunu ima kulturno-istorijske i arhitektonsko-urbanističke vrednosti u kontekstu beogradskog spomeničkog nasleđa. Predstavlja markantno obeležje i značajnu spomeničku vrednost prostorne kulturno-istorijske celine Staro jezgro Zemuna, koja je proglašena za kulturno dobro od velikog značaja za Republiku Srbiju 1979. godine.

Comments (0)

Connected news

Others
Generacija Z i wellness: Ljubitelji tehnologije u potrazi za brzim rešenjima
16. January 2023
Ubrzani tradicionalni wellness, da li postoji tako nešto? Ingo Schweder hotelski...
Others
Disanje kao lek: Spa centri savršeno mesto za tretmane pravilnog disanja
10. January 2023
   Photo by  Max van den Oetelaar  on  Unsplash Spa...
Others
Program Ulice otvorenog srca u Svetogorskoj ulici
30. December 2022
 Već pola veka, Turistička organizacija Beograda pod pokroviteljstvom Grada Beograda i u...
Others
30. December 2022
Gradska opština Zemun i Udruženje građana "U zemunskom maniru" pripremili su...