U Šangaju otvoren najveći muzej astronomije na svetu

25. August 2021
Foto: Print screen / YouTube / Han Shuangyu
Foto: Print screen / YouTube / Han Shuangyu
Ovog leta u Šangaju je otvoren najveći muzej astronomije u svetu. Forma neobičnog dizajna inspirisana je kosmosom i problemom tri tela. Svakako tematika je direktno povezana sa samom svrhom objekta koji je ujedno i najveći te vrste na svetu. Doprinos zadivljućem muzeju dale su i zakrivljene linije koje kao da stvaraju veliki sunčani sat asocirajući na protok vremena. Glavnu zgradu definišu tri osnovna dela: Okulus, Sfera i Obrnuta kupola.
Projekat je uradio Ennead Architects koji je još 2014. godine pobedio na konkursu sa svojim rešenjem. Iz firme je rečeno da je objekat osmišljen bez ravnih linija i pravih uglova, odražavajući geometriju i dinamičnu energiju kretanja u svemiru. Arhitekta Thomas J. Wong inspiraciju je crpeo iz problema tri tela, posmatrajući složena kretanja stvorena gravitacionim privlačenjem više tela unutar solarnih sistema. To je rezultiralo vijugavim formama koje krase fasadu ovog muzeja.
Prostire se na površini od 40.000 kvm u okviru koje su privremene i stalne postavke, kao i nekoliko manjih okolnih zgrada. U okviru muzeja nalazi se i solarni teleskop, opservatorija, obrazovni i istraživački centar, pozorište i planetarijum, kao i vidikovci.
Okulus se nalazi iznad glavnog ulaza i prati krug sunčeve svetlosti na zemlji preko ulaznog platoa i reflektujućeg bazena. Tokom dugodnevnice nastaje puni krug koji se u podne poravna sa kružnom platformom na ulaznom platou. Unutar samog muzeja nalazi se Sfera. Uz minimlano vidljive nosače deluje kao da lebdi, dok se u njenoj unutrašnjosti nalazi planetarijum. Obrnuta kupola je velika obrnuta staklena konstrukcija koja se naslanja na vrh središnjeg atrijuma zgrade i do nje se može doći spiralnom platformom koja se rotira 720 stepeni. Odatle se pruža pogled ka nebu.

Izvor: https://gradjevinarstvo.rs/ 

Comments (0)

Connected news

Others
07. September 2021
Kako je kavijar postao nadaleko poznat, zašto je i kada bio hrana siromašnih, zbog...
Others
Otvoren Regionalni smart siti centar u Vrnjačkoj Banji
02. September 2021
 Ministar za inovacije i tehnološki razvoj  Nenad Popović  otvorio je...
Others
WIZZ AIR uvodi vakcinaciju protiv Covida-19 za posadu
01. September 2021
 Wizz Air, avio-kompanija sa najvećom stopom rasta u Evropi, objavila je danas da će...
Others
Vinska noć na Pjaci Starog mlina ‒ omaž seriji „Grlom u jagode“
01. September 2021
„Vinska noć – okusi ljubav“, omaž seriji „Grlom u jagode“, 45...