U Novom Sadu otvoren Muzej tambure

19. December 2022
Image by PublicDomainPictures from Pixabay
Image by PublicDomainPictures from Pixabay

Novi Sad dobio je Muzej tambure. Kako je na otvaranju izložbe "Tamburaška tradicija u Vojvodini" izjavila Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, 2019. godine na inicijativu Muzeja Vojvodine, čiji je osnivač Pokrajinska vlada, preko Etnološkog odeljenja započet je postupak sveukupnog naučnog, antropološkog i etnološkog istraživanja kako bi tamburaška praksa bila upisana u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije.

Miloševićeva je podsetila na to da pored umeća muziciranja, tamburašku praksu kao element nematerijalnog kulturnog nasleđa određuju i druge radnje i umeća – komponovanje i aranžiranje za tamburaški sastav, izrada i reparacija tamburaških instrumenata, pevanje uz pratnju tamburaškog sastava, edukacija, tradicionalni model interakcije muzičara sa publikom u kafanskom ambijentu i uključenost tamburaških sastava u običaje životnog i godišnjeg ciklusa.

- Odlukom Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije to je i učinjeno 2021. godine -rekla je Dragana Milošević i dodala da tambura jeste kulturni identitet kako Srba, tako i Roma, Mađara, Hrvata, Bunjevaca, Slovaka, Rumuna, Rusina i drugih nacionalnih zajednica koje žive na našim prostorima.

- Sama izrada tambure u Vojvodini stara je 150 godina i od tada do danas skoro svako vojvođansko selo imalo je svoj orkestar, kao deo sokolskog ili vatrogasnog doma, ili su svirali u kulturno-umetničkim društvima - navela je i istakla i zaostavštinu doajena tamburaške istorije Save Vukosavljeva, koji je 1957. godine osnovao reprezentativni tamburaški orkestar Radio Novog Sada, kao jedan od prvih profesionalnih orkestara, čiji su se članovi muzički obrazovali i školovali i tako širom bivše Jugoslavije prenosili svoje znanje na mlađe generacije.

- Vukosavljev je u svojoj knjizi u izdanju Matice srpske i naveo spisak od 104 tamburaška orkestra i 30 dečjih. Da bi se rešili brojni problemi tamburaške muzike na čitavom području Jugoslavije, godinu dana nakon formiranja tamburaškog orkestra Radio Novog Sada, 1958. godine je održana i Prva konferencija tamburaških entuzijasta baš u Novom Sadu, što je dovelo do značajnih rezultata, među kojima je održavanje tamburaškog festivala i stvaranje originalnih muzičkih dela namenjenih tamburaškim orkestrima, a sve to govori o jednoj dugoj istoriji i tradiciji tambure kod nas - kazala je Dragana Milošević.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević istakao je da je mesto u kom se nalazi svojevrsna postavka "Tamburica festa" jedinstveno u Vojvodini, ali i čitavoj Srbiji i regionu, te da će se na svakom narednom predstavljanju na međunarodnim manifestacijama govoriti o njemu, preneo je sajt Pokrajinske Vlade.

U ime Svetske tamburaške asocijacije i Muzeja "Tamburica festa" obratio se osnivač Jovan Pejčić.

- Vojvodina bez tambure bi bila samo njiva, a Novi Sad grad bez duše. Sa ovim prostorom oplemenili smo sećanja na sve sjajne tamburaše i instrumente, sačuvali od zaborava i zaštitili našu tradiciju - istakao je Pejčić.

Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Others
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. August 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Others
16. August 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....