U Kragujevcu otvoren Legat Nikole Koke Jankovića

19. February 2020

Jedinstveni objekat, Legat Nikole Koke Jankovića otvoren je u Kragujevcu, a u njemu se nalazi i jedna od najmodernijih galerija. Reč je o jednom od najznačajnijih legata srpske umetnosti druge polovine XX veka. Sа oko 100 umetničkih dela izloženih u stalnoj postavci posetioci će imati priliku da steknu sliku o razvoju jednog od najznačajnijih srpskih vajara druge polovine 20. veka.

Nikola Koka Janković. Živeti umetnost.


Vajar Nikola Koka Janković jedan je od najznačajnijih predstavnika realističkog pristupa jugoslovenske skulpture posle 1950. godine. Tokom sedam decenija duge umetničke karijere autor je formirao sopstvenu skulptorsku leksiku baziranu na tekovinama zapadnoevropske umetnosti, ali i nacionalne umetnosti srednjeg veka, u čijem duhu je ostavio veliki broj antologijskih dela.

Okosnicu monografske izložbe retrospektivnog karaktera predstavljaju eksponati iz zbirke skulptura Legata koju je, pored zbirke crteža, akademik Janković zaveštao svom rodnom gradu Kragujevcu. Prioritet je bilo formiranje muzejske ekspozicije koja bi pružila sveobuhvatni presek umetničkog rada jednog od najznačajnijih srpskih vajara 20. veka.

Tipološka analiza opusa pokazuje umetnikovo interesovanje za portrete, figure, javne spomenike, reljefe i sitnu plastiku. Podjednako dobar bio je i u izražavanju svog crtačkog impulsa.

Proširena realnost


U saradnji sa Fakultetom inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, stalna postavka Legata upotpunjena je proširenom realnošću, jednim novim muzejskim kontekstom sa svojim transprostornim i transvremenskim odrednicama. Na inovativan način publici je prezentovan virtuelni segment postavke i približen njen sadržaj. Preneta su narativi o Jankovićevim stvaralačkim počecima, o znamenitim ličnostima koje ovekovečio na svojim delima, o njegovim inspiracijama…

U okviru izložbe biće realizovan raznovrstan prateći program: stručna tumačenja i predavanja, kao i projekcija kratkog dokumentarnog filma intimnog intervjua autorke Ksenije Martinović u režiji Sonje Veroneli, koji će publika ekskluzivno moći da vidi u Galeriji legata Nikole Koke Jankovića.

Comments (0)

Connected news

Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Others
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. August 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Others
16. August 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....