Teslina pisma izložena u Adligatu izazvala veliku pažnju svetskih medija

28. March 2019
Foto: Dušan Veselinović
Foto: Dušan Veselinović

Više od tri stotine medija od SAD i Kanade, preko Latinske Amerike, Velike Britanije, Libana, Alžira, Iraka do Kine, objavilo je vesti o novopronađenim pismima američkog naučnika srpskog porekla Nikole Tesle u kojima piše o svom sunarodniku, profesoru Univerziteta Kolumbija u Njujorku, Mihajlu Pupinu, a koja se od nedavno nalaze u udruženju Adligat u Beogradu.

Svetsku senzaciju izazvala je vest novinarke Jovane Gec Asošiejted presa koju su odmah preuzeli "Njujork tajms", "Vašington post", "Herald", ABC, "Dejli mejl"...

Vesti o Teslinim pismima objavljene su do sada na engleskom, španskom, italijanskom, arapskom i ruskom jeziku.

Udruženje Adligat je svojevremeno bilo poznatije u Nemačkoj nego u Srbiji zbog preuzimanja legata Petera Urbana, najznačajnijeg nemačkog prevodioca za slovenske jezike i jedne od najboljih zbirki knjiga o Čehovu na svetu koja je s njegovim legatom iz Nemačke preneta u Srbiju, zbog čega su najznačajniji nemački i austrijski mediji opširno izveštavali o Adligatu.

O aktivnostima ovog udruženja već su izveštavali mediji širom sveta, a naročito u Velikoj Britaniji, Rusiji, Indoneziji, Alžiru i Iranu.

Srbija više decenija nije bila u svetskim medijima prisutna u pozitivnom svetlu, sa izuzetkom tenisera Novaka Đokovića.

Jedan od ciljeva Udruženja Adligat jeste da prikaže Srbiju putem kulture, umetnosti i nauke u svetu i da "Srbiju i svet učini boljim putem knjiga", kako je to primetio bivši urugvajski predsednik Hose Muhika, uz reči da je "Muzej knjige u Beogradu velika stvar".

Viktor Lazić, predsednik Adligata, kaže da su svi koji rade u Adligatu ponosni što predstavljaju Srbiju na najbolji mogući način.

- Umesto ratova, sukoba, mržnje, predstavljamo našu kulturu, nauku, nova otkrića, međunarodnu saradnju i toleranciju. Ponosni smo na to da smo uspeli da stvorimo jednu važnu oazu kulture koja privlači ljude iz celog sveta. Pojedini novinari su dolazili iz drugih krajeva planete da o nama pišu, ostajali po nedelju dana samo u Adligatu, pratili me u stopu i uverili se da sve što radimo činimo dobrog srca i iskrenih namera, da dajemo sve od sebe - kaže Lazić i naglašava da ima najavu posete novinara iz Alžira i Engleske, koji su izrazili želju da dođu u Beograd samo da bi posetili Adligat.

Izvor: Tanjug

Comments (0)

Connected news

Others
22. April 2024
Udruženje „Hrana sa naših polja” u subotu i nedelju 27. i 28. aprila u TC...
Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Others
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. August 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...