Tesla dani: Besplatan ulaz u muzeje, zanimljive izložbe...

09. July 2019
Foto: teslaways.rs
Foto: teslaways.rs

Tokom jula 2019. godine, zanimljivim izložbama, eksperimentima, predavanjima, obilascima, kao i raznim drugim dešavanjima inspirisanim Nikolom Teslom i njegovim životom, biće na ruti Putevima Tesle u Srbiji, Hrvatskoj i SAD proslavljen 10. jul, rođendan velikog inovatora i naučnika.

Ovogodišnja manifestacija Tesla dani, šesta po redu, proteći će u znaku umrežavanja i međunarodne saradnje, kako bi ruta Putevima Tesle postala zvanična ruta Saveta Evrope. Takođe, manifestacija u Srbiji biće i u znaku jubileja - 120 godina od početka izgradnje prve hidroelektrane prema Teslinim principima, reč je o maloj hidroelektrani "Pod gradom" kod Užica.

Manifestacija "Tesla dani" je deo međunarodne rute Putevima Tesle, koja u Srbiji obuhvata sam Muzej Nikole Tesle, Beograd iz ugla Nikole Tesle – sve ono što je Tesla video i obišao kada je 1892. godine posetio Beograd, Negotin kao rodni grad Đorđa Stanojevića, i deset malih starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su pravi mali živi muzeji, a nastale su mahom zahvaljujući velikom prijateljstvu i saradnji Tesle i Stanojevića. Na Putevima Tesle je još i Muzej Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, Teslinog omiljenog pesnika, zatim manastir Šišatovac odakle potiče Teslina ljubav prema golubovima, kao i Zavičajni kompleks Mihajla Idvorskog Pupina, Teslinog savremenika, prijatelja i donekle rivala.

Tesla dane organizuje Klaster puteva kulture, koji umrežava preko 40 institucija kulture, turističkih organizacija i agencije, privrednika i čak šest fakulteta u četiri zemlje: Srbija, Slovenija, Hrvatska i SAD. Svake godine specijalna dešavanja Tesli u čast pripremaju članice i saradnici  Klastera.

PROGRAM:

Muzej Nikole Tesle (Krunska 51)

10. jul, 10.00 -20.00 Povodom Teslinog rođendana, Muzej Nikole Tesle poklanja besplatan ulaz za sve posetioce.

Muzej nauke i tehnike (Skender-begova 51)

10. jul, 10 – 20 časova Povodom Teslinog rođendana i ovaj muzej poklanja besplatan ulaz za sve posetioce.

Savremena gimnazija, Masarikova 5 (ulaz iz Kralja Milana, Beograđanka, III sprat)

20. jul, 11 - 14 časova Radionice "Budućnost počinje u učionici" (smart STEAM sto sa robotima SOS-a) - Nikola Tesla i početak razvoja robotike, za decu od 7 do 11 godina

Radionice su podeljene prema interesovanjima:

-IT aplikacija za izradu interaktivnih video-materijala – EDpuzzle – MA Saša Ivakić, profesor računarstva i informatike, Savremena gimnazija, i koordinator Centra za obrazovnu tehnologiju, IMO

- Programiranje u Scratchu i uređaj OSMO za razvoj algoritamskog načina razmišljanja – MA Nikola Bošković, profesor grupe informatičkih predmeta, Srednja škola za informacione tehnologije ITHS (Intelligent Classroom)

- Upravljanje robotima (Alpha 1S Humanoid Robot, Sphero SPRK+ i Sphero mini) – MA Branka Spajić, profesor računarstva i informatike, Savremena gimnazija, i MA Nikolina Medić, koordinator za e-učenje

- Interaktivni TV i onlajn-kviz – Kahoot – MSc Aleksandra Ikonov, stručni saradnik Instituta za moderno obrazovanje

Tesla adrenalin escape room (Simina 9a)

10. jul Tesla Escape Room sa specijalnim popustom

Galerija nauke i tehnike SANU, Đure Jakšića 2

Izložba „Tesla” Veljka Mihajlovića, u čast obeležavanja dana kada se rodio velikan svetske nauke Nikola Tesla.

Naučno-tehnološki park Beograd

10. jul Otkrivanje reljefa "KNOWLEDGE IS POWER", dar Tesla Science Foundation

Napomena: Ulaz samo uz pozivnicu!

Plato ispred stare hidrocentrale "Pod gradom"

10. jul U popodnevnim časovima, u okviru likovne kolonije, akademski slikari će stvarati dela sa motivima Nikole Tesle, hidrocentrale "Pod gradom", reke Đetinje... U 17 sati biće otvorena izložba o nastanku hidrocentrale „Pod gradom“ i počinje okrugli sto na kome će stručnjaci govoriti o Teslinom delu, a biće predstavljen i časopis „Nova galaksija“. Tokom centralne svečanosti, koja počinje u 20 sati, biće, između ostalog, predstavljena i Fondacija „Dr Danica Grujičić“, a u kuturno-umetničkom programu nastupiće i ansambl „O Djila“.

Narodni muzej Kragujevac

9. jul, 19.00 Tribina "Zašto je u Kragujevcu zasijala prva sijalica?"

Sportsko turistički centar Bajina Bašta
Turistički info centar u Bajinoj Bašti

Obilazak male hidroelektrane Vrelo, Hidroelektrane Bajina Bašta i Reverzibilne hidroelektrane Bajina Bašta.

SELO VELEBIT KOD SUBOTICE

Ličko selo Velebit nadomak Subotice kao svoj dan obeležava rođendan Nikole Tesle, što predstavlja emotivnu vezu sa nekadašnjim zavičajem ovdašnjih stanovnika. Ovde možete probati pravi lički doručak (police, basa, sir škripavac, uštipci, palenta sa kiselim mlekom...) ili lički ručak (kupus i meso, pogača, kuvani krompir, uštipci), prošetati stazom zdravlja pored akumulacionog jezera Velebit, odnosno obići Kapetanski rit – ribnjak (stanište velikog broja ptica). Poseta Zavičajnoj kući „Ćemer“ sa druženjem - (ličko prelo) uz priče druge generacije osnivača sela i prezentacija vezenih peškira kao suvenira Zavičajne kuće „Ćemer“, deo su svakog Dana sela.

Posetioci će imati priliku da obiđu i zavičajnu kuću „Ćemer“ (Jovana Bogdanovića 19), da se upoznaju sa istorijatom sela, sa tim ko su njegovi osnivači i kako se meštani bore da očuvaju tradiciju i sećanje na zavičaj - Liku.

Centar za stručno usavršavanje u obrazovanju Leskovac

10. jul, 18.30 Veče posvećeno Tesli već tradicionalno, osmi put, organizuje Udruženje Teslin toranj u Srbiji, u saradnji sa Udruženjem Inženjera i tehničara Leskovca, gradom Leskovcem i Narodnim muzejem Leskovca.

U okviru događaja biće održano predavanje "Nikola Tesla: život i delo nenadmašnog genija", autora višeg kustosa Muzeja Nikola Tesla Bratislava Stojiljkovića, prikazan dokumentarni film "Teslin toranj u Srbiji" Dušana Sinadinovića, ali i dodeljene medalje i nagrade za literalne i likovne radove o liku i delu Nikole Tesle u Leskovačkim osnivnim školama.

Posetioci će moći da pogledaju eksponate, 3D animacije, hologramske slike o liku i delu Nikole Tesle.

Organizatori su Udruženje "Teslin toranj u Srbiji" i Udruženje inženjera i tehničara Leskovac, u saradnji sa Gradom Leskovac, Centrom za stručno usvrsavanje u obrazovanju Leskovac, Savezom inženjera i tehničara Srbije, Teslinom naučnom fondacijom, Centrom za promociju nauke i Naučnim klubom Leskovac

Comments (0)

Connected news

Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Others
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. August 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Others
16. August 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....