Svetski spektakl "Bitka nacija" na Smederevskoj tvrđavi

17. April 2019

Svetsko prvenstvo u nacionalnim istorijskim srednjovekovnim borbama „Bitka nacija“, čiji domaćin je prvi put Srbija i gde će učestvovati predstavnici više od 40 država, održava se od 2. do 5. maja, na Smederevskoj tvrđavi.

U srednjovekovnom zdanju Smederevske tvrđave, posetioci će tokom četiri dana, moći da dožive doba srednjeg veka i saznaju kako su nekada izgledale bitke vitezova.

Svetski spektakl se već deset godina održava širom Evrope, a Smederevska tvrđava, poslednja prestonica srpske srednjovekovne države, koja je svedok burnih istorijskih vremena, ove godine će prvi put u okviru manifestacije „Bitka nacija“ otkriti deo tajni koje skriva u svojim zidinama.

Prvog dana manifestacije, publika će moći da pogleda nominacije, ali i finalnu grupnu borbu u okviru koje učestvuje po pet članova iz svakog tima, kao i nominacije za žene i takmičenje u srednjovekovnim kostimima i oklopima. Potom se program se seli na gradski trg nastupima grupa "The Rock", „Nikola Čubrilo Bend“ i „Generacija 5“.

Izvođenje muzičke grupe "Spiritual Seasons" obeležiće drugi dan „Bitke naroda“, kada će se odigrati nominacije za muškarce i žene, za individualne borbe „jedan na jedan", ali i za grupne borbe, u kojima učestvuje po pet članova ženskog i po 12 članova muškog tima.

Od individualnih dvoboja do grupnih borbi

Na gradskom trgu, u petak će nastupiti grupe „Faust“, „Stare kuke“ i „Ju grupa“. U subotu su nominacije za muške i ženske individualne dvoboje "jedan na jedan", kao i nominacije za borbu protiv muškaraca.

Posetioci tvrđave će tog dana moći da uživaju i u nominacijama za muškarce za grupne borbe u kojima učestvuje po 30 članova tima, u nominacijama za žene koje se bore „sve protiv svih“, ali i u borbi vitezova 15. veka u punom oklopu.

Dešavanja na gradskom trgu će obeležiti grupe „Prljavi Romeo“, „Alogija“ i „Ortodoks Kelts“.

Finalni dan manifestacije, publici će priuštiti završne nominacije za muškarce i žene u individualnim borbama, u „pro-fajts“ kategoriji, kao i nominacije za muškarce koji učestvuju u grupnim borbama sa po 150 članova svakog tima.

Na kraju manifestacije, osim dodele nagrada u različitim disciplinama srednjovekovnih borbi, planiran je i koncert grupe „Irdorat“ iz Belorusije.

Izvor: Tanjug

Comments (0)

Connected news

Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Others
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. August 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Others
16. August 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....