Šta predviđaju izmene urbanističkog plana za Čajetinu i Zlatibor: uži centar dobija novi izgled i namenu, komercijalno-turistički sadržaji menjaju lokaciju

25. August 2021
Izvor: Pixabay
Izvor: Pixabay

Opština Čajetina objavila je nedavno usvojene izmene i dopune Plana generalne regulacije sedišta Opštine Čajetina sa naseljem Zlatibor - I faza.

 
Kako se navodi u dokumentu, cilj izrade i usvajanja izmena i dopuna Plana sproveden je da se predlože nova rešenja u okviru sabraćajne infrastrukture, izmenile namene površina, definisali urbanistički parametri i pravila izgradnje za prostorne celine.
 
Kada je u pitanju granica plana, tu nisu napravljene nikakve promene. Područje obuhvata površinu od 1.467.64 hektara gde planirano građevinsko područje zauzima površinu od oko 1.426,48 hektara.
 
U planu je formiranje tri prostorne celine na kojima će biti moguća izgradnja različitog sadržaja u skladu sa urbanističkim razvojem koji definišu nove odredbe u Planu generalne regulacije.
 
Celina 1 obuhvata područje "Zlatibor centar" (Kraljev trg, Jezero sa pešačkim šetalištem, park Kraljeva voda i park Palisad). Kako se predviđa izmenama Plana, za veći deo ovog prostora predviđena je dalja izgradnja turističko-komercijalnih sadržaja koji bi trebalo da odgovore na potrebe sve većeg broja gostiju koji posećuju Zlatibor. Međutim, navodi se da ova celina zbog sve veće gustine naseljenosti i turista predstavlja potencijalno ugroženo područje. Zbog toga se kao zahtev nameću visoki estetski standardi u izgradnji novih objekata, sa urbanim mobilijarom i zelenim površinama, kako bi se formirala funkcionalno-stilska jedinstvena prostorna celina.
 
Za podcelinu "Tržni centar Zlatibor", koja se nalazi između ulica Miladina Pećinara i Kraljevog trga predviđeno je postepeno izmeštanje komercijalnog sadržaja i smeštaj ustanova javne namene (kulturni centri, galerije...) čime će uže urbano jezgro na Zlatiboru dobiti potpuno novi izgled.
 
Celina 2 "Zlatibor naselje" predstavljaće buduću zonu namenjenu za izgradnju turističkih kapaciteta visoke gustine. Vile u šumi borova neće više obeležavati ovaj krajolik, a u ovom području, koje obuhvata površinu od 343,07 hekatara, biće izgrađena nova stanica MUP, novi objekat Turističke organizacije Zlatibora i novi objekat zdravstvene stanice.
 
Celina 3 "Zlatibor periferija" obuhvata površinu od 992,00 hektara i nalazi se na rubnim delovima Zlatibora. Ovde je predviđena izgradnja objekata za smeštaj turista niske gustine, izgradnja sportsko-rekreativnog sadržaja, kao i izgradnja sportskog aerodroma.
 
Takođe, valja napomenuti da je novim dokumentom zadržan plan u vezi izgradnje "Otvorene kuće Zlatibor" u kojoj će biti smeštene brojni kulturni sadržaji kao što su bioskop, galerije, pozorište. Kako se navodi u Planu, potreba za ovakvim sadržajem je preko potrebna jer na Zlatiboru ne postoji jedinstven prostor namenjen za kulturu i održavanje kulturnih manifestacija.

Saobraćaj
Izmenama i dopunama Plana generalne regulacije predviđa se izgradnja nove ulične mreže kako bi se različiti delovi lokalnog naselja što bolje povezali.
 
Na državnom putu 1.B reda br.23 pored postojećeg kružnog toka na raskrsnici državnih puteva planiran je kružni tok na raskrsnici državnog puta 1.B reda br.23 i uličnog pravca prema Sirogojnu. Od državnog puta br.23 zapadnim delom planskog područja planirana je ulica do naselja Obudovica – ulice Rujanske, odnosno državnog puta prema
Semegnjevu. U istočnom delu planskog područja planirana je osnovna ulična mreža koja integriše prostor u ovom delu plana i povezuje na državne puteve.
 
Takođe, planira se rekonstrukcija svih saobrćajnih priključaka ka Zlatiboru na državnom putu I reda br. 23, kao i izgradnja novog kružnog toka.
 
Saobraćajna infrastruktura na Zlatiboru zaokružena je već definisanim planom u prethodnom dokumentu da se izmesti postojeća Autobuska stanica na novu lokaciju i pored nje izgradi novi parking prostor.
 
N. Ignjatović
 
Izvor: eKapija.com

 

Comments (0)

Connected news

Others
Veliki uskršnji karneval u Beogradu ove godine na čak četiri lokacije
24. April 2024
Predstojećeg vikenda u Tašmajdanskom parku, na Zemunskom keju, platou kod Kalenić...
Others
22. April 2024
Udruženje „Hrana sa naših polja” u subotu i nedelju 27. i 28. aprila u TC...
Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...