Srpske biblioteke na evropskom portalu kreativnih industrija CreativesUnite

01. June 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Ministri kulture evropskih zemanja osnovali su portal CreativesUnite kako bi na jednom mestu okupili i objedinili kulturni i kreativni prostor Evrope. Važno mesto na ovom portalu zauzela je i Srbija zahvaljujući zajedničkom zalaganju tri srpske institucije – Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“, Udruženje Adligat/Muzej knjige, Biblioteka Lazić i Narodna i Univerzitetska biblioteka Republike Srpske.

Tri srpske inicijative našle su svoje mesto na ovom uglednom portalu. Digitalna zbirka Italija nastala je kao svojevrstan vid dobre volje i podrške italijanskom narodu, koji je pretrpeo velike gubitke tokom pandemije; Knjige i članci o epidemijama i zaraznim bolestima je digitalna zbirka knjiga i novinskih tekstova o epidemijama, zaraznim bolestima i njihovom lečenju od polovine XIX veka do danas a Stara Banja Luka  je portal sa materijalima obajvljenim pre svega  u periodičnim izdanjima, a čija je tema Banja Luka.

- Pridružili smo se evropskim tokovima na najbolji mogući način. Uprkos nevoljama koje su zadesile sve kulturne ustanove tokom globalne svetske epidemije, kreativne aktivnosti nisu stale, već su nastavljene uz pomoć novih digitalnih tehnologija i entuzijazma pojedinaca - rekao je Viktor Lazić, predsednik Adligata. 

Udruženje Adligat otvorilo je prošle godine Odeljenje za digitalizaciju u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja, a otvaranje ovog odeljenja značajno je unapredilo proces digitalizacije u Srbije

Tokom vremena izolacije, socijalnog distanciranja i brojnih drugih mera koje su otežale rad i funkcionisanje ustanova, putem ove platforme brojni muzeji, biblioteke, udruženja, novinske agencije, mediji, pozorišta, fondacije, pojedinci i svi zainteresovani iz kreativno-kulturnog sektora su u prilici da podele svoja iskustva, inicijative, dobre prakse ili upute drugima poziv na saradnju.

- Sa velikim ponosom mogu da kažem da smo uspeli da pronađemo svoje mesto u ovom značajnom Evropskom projektu rame uz rame sa ostalim evropskim državama. I u budućnosti ćemo nastaviti da međusobno sarađujemo, stvaramo nove kulturne sadržaje i učestvujemo u agregaciji i očuvanju evropske kulturne baštine - izjavio je dr Adam Sofronijević, zamenik direktora Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“, jedan od najvećih srpskih eksperata za digitalizaciju, ujedno vođa sva tri digitalizovana projekta.

Comments (0)

Connected news

Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Others
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. August 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Others
16. August 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....