Spa model Specijalne bolnice Merkur primenjiv u iranskim banjama

09. March 2021
Izvor: Merkur PR
Izvor: Merkur PR
Ambasador Irana u Srbiji Rašid Hasan Pur Baei, posetio je danas Specijalnu bolnicu Merkur u Vrnjačkoj Banji, radi upoznavanja sa programom  rehabilitacije u srpskim banjama, kako bi se takav model primenio i u Iranu. Visokog gosta dočekali su predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović, direktor Merkura dr sci. med. Dejan Stanojević, sekretar Udruženja banja Srbije Vladan Vešković i Miodrag Miljković, predsednik Klastera zdravstvenog i medicinskog turizma Srbije.
 
Njegova ekselencija imala je priliku da se upozna sa Vrnjačkom Banjom kao modernom turističkom destinacijom koja se brzo razvija ali, istovremeno, neguje tradiciju, kao i sa zdravstvenim, medicinskim, turističkim i ugostiteljskim kapacitetima Merkura i Vrnjačke Banje. Obišao je hotel Fontanu i rizort Solaris, wellness i spa centre u Merkuru, hiperbaričnu bolnicu... 
__________________
 
Ambasadoru Irana predstavljen je i najnoviji zdravstveni program u Merkuru - Post covid rehabilitacija, koji je bio jedna od interesantnijih tema obzirom na trenutnu epidemilošku situaciju. Ovaj program, namenjen onima koji su preležali covid predstavlja najveću potrebu današnjeg društva i neophodnost za adekvatak oporavak i život ljudi. Post-COVID rehabilitacija u Merkuru ima za cilj da u banjskom ambijentu,  uz multidsciplinaran medicinski nadzor i personalizovani plan lečenja, otkloni sve fizičke simptome nakon preležane bolesti. Program je  kreiran pažljivom analizom stručnjaka i kombinacijom usluga koje omogućavaju  kompletan i dugoročan oporavak u najkaćem vremenskom roku.
_________________
 
Tokom sastanka, nakon predstavljanja srpskog modela banjske rehabilitacije, investicione situacije u Vrnjačkoj Banji i Merkurovog modela poslovanja, razmatrani su različiti modeli saradnje i doneti zaključci o budućim zajedničim aktivnostima. Razgovaralo se i o mogućnostima razmene turističkih tura nakon uspostavljanja bezviznog režima, kao i dolasku iranskih investitora u srpske banje.
 
Zaključeno je da se saradnja nastavi posetom delegacije Irana, kao i uzvratne posete radi uvida u stanje iranskih banja. Rečeno je da Iran, iako bogat mineralnim vodama i banjama, nema organizovan sistem banjskog lečenja i rehabilitacije, jer su banje tzv. “dnevnog tipa”.
 
Posetu je inicirao Dragan Todorović, ambasador Srbije u Teheranu, a organizator je bio Klaster zdravstvenog i medicinskog turizma Srbije. Srpski banjski model predstaviljen je u Teheranu, u maju 2018. godine, na Međunarodnom zdravstvenom kongresu islamskih zemalja. Tada je prepoznat potencijal srpskih banja i potpisan Memorandum o razumevanju i saradnji između Klastera zdravstvenog i medicinskog turizma Srbije i Centra za razvoj zdravstvenog turizma u islamskim zemljama. Na istoj konferenciji, godinu dana kasnije, direktor Merkura dr Stanojević i predsednik klastera Miodrag  Miljković, bili su učesnici u okviru organizovanih panela, I tada je iranska strana pokazala interesovanje za transfer tehnologije banjskog turizma po modelu Merkura. Saradnja između dve zemlje u oblasti zdravstvenog turizma istaknuta je kao prioritet i na 15. zasedanju Mešovitog komiteta za privrednu saradnju Srbija-Iran, održanom u Beogradu juna 2018. godine.
 
Merkur info

  

Comments (0)

Connected news

Others
Akcija
16. May 2022
Akcija „Za zeleniji Beograd”, u organizaciji JKP „Zelenilo –...
Others
Beograd: Novi modeli ulične umetnosti za slepe i slabovide
13. May 2022
Pet novih modela murala će biti postavljeni u toku maja na nekoliko lokacija u centru Beograda...
Others
Novi Sad – Evropska prestonica žena
13. May 2022
Provokativne, buntovne, slobodne, svestrane, drske – sve to i više od toga su...
Others
11. May 2022
Najveća skyrunning i trail trka na ovim prostorima održava se od 10. do 12. juna na Staroj...