Singapur: Političari se odrekli plate u korist medicinara

20. March 2020
Foto: pixabay
Foto: pixabay

U Singapuru se život odvija normalno – uprkos pandemiji. Autoritarni grad-država u istočnoj Aziji preduzeo je mere na vreme: uz pozivanje na solidarnost i oštre kazne za kršenje pravila. A pomaže i muzika, piše Deutsche Welle.

“Borimo se protiv virusa” – naziv je pesme koja ide uz čuvenu melodiju “Sound of Silence” Simona & Garfunkela. Postoji i korona-rep na koji se pleše u školama u Singapuru: “Operite ruke, ne dirajte lice – tako se čistimo od virusa”.

Maske su oduvek bile deo gradskog pejzaža

U ponedjeljak je u Singapuru, gradu s nešto manje od 6 miliona stanovnika, potvrđena 121 infekcija koronavirusom. Ali ključna stvar je da je gotovo isto toliko pacijenata izliečeno i otpušteno iz bolnica. Sve zaražene osobe bile su izoliovane u vrlo kratkom roku, kontakti obolelih su identifikovani i stavljeni u karantin pomoću Contact-Tracing-Management sistema, razvijenog posle epidemije virusom SARS-a pre 17 godina.

Situacija u Singapuru je pod kontrolom, objašnjava šef vlade, i grad neće biti zatvoren, kao što je to slučaj u Kini, Južnoj Koreji ili Italiji. Život u ovoj metropoli se odvija normalno. Deca idu u škole i vrtiće, restorani i trgovine su otvoreni. Ljudi nose maske, ali ih nema više nego obično. Kada netko u Aziji ima prehladu, uviek nosi masku na licu – ne radi sebe, nego da bi zaštitio druge.

Političari se odrekli jedne plate

Kao i svi ministri i parlamentarni zastupnici, i šef države se takođe odrekao jedne mesečne plate u korist heroja na frontu korone: medicinskih sestara, čistačica, taksista… To ne ubija viruse, ali stvara solidarnost. Virus se ovde smatra pretnjom za egzistenciju – društva i ekonomije.

Zbog toga su vlasti reagovale odlučno i uspostavile krizne štabove. Karantin počinje samoizolacijom kod kuće – kao preventivna mera. U bolnicama ima više od 400 kreveta u izoliovanim odeljenjima. Kršenja pravila o karantinu se oštro kažnjavaju: Na primer, četvoro stranaca s radnim dozvolama proterano je iz zemlje zbog kršenja pravila. Odmah su deportiovani. Pre ulaska u zemlju su dali lažne podatke o svom boravku.

Izvor: DW / mojevrijeme.hr

Comments (0)

Connected news

Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Others
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. August 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Others
16. August 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....