Rio Tinto na udaru: mora da obnovi staru aboridžinsku pećinu uništenu u eksploziji

17. December 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Rudarskom gigantu Rio Tintu naloženo je da obnovi 46.000 godina staru aboridžinsku pećinu u Australiji koju je oštetio tokom traganja za gvožđem.

Dok se kod nas meštani sela oko Loznice bune zbog dolaska iste ove kompanije u njihov kraj, strahujući da će iskopavanja ugroziti reke Jadar i Drinu i izazvati ekološku katastrofu, u Australiji se nešto slično već desilo. Doduše, nije u pitanju životna sredina, već istorijsko nasleđe.

U eksploziji za koju je odgovoran Rio Tinto uništena je pećina stara 46.000 godina u kojoj su otkriveni najstariji poznati primer koštanog alata u Australiji, naoštrena kengurova kost stara 28 hiljada godina i pletenica stara 4.000 godina. Međutim, u pećini se takođe, prema nekim analizama, nalazilo i osam miliona tona prvoklasne rude gvožđa, vrednih 96 miliona dolara. Možda potonja brojka pojašnjava zašto je Rio Tinto ipak dobio dozvolu za vađenje metala iz jednog od najznačajnijih australijskih arheoloških nalazišta.

Posle Rio Tintove eksplozije koja je oštetila pećinu, sprovedena je istraga i parlament je doneo odluku da kompanija mora kompenzovati štetu Aboridžinima, koji su vlasnici zemljišta na kojem se incident odigrao.

U izveštaju parlamenta pod nazivom “Nikad više” stoji i da je rudarski gigant znao vrednost onoga što će uništiti ali je ipak to učinio. Zato poslanici predlažu moratorijum na rudarenje u toj oblasti ali i promenu zakona o zaštiti nasleđa, kako bi se ono ubuduće bolje čuvalo.

Rio Tinto je obećao da će pooštriti kontrole miniranja, kako se ovako nešto ne bi ponovilo.


Izvor: BBC/ Biznis i finansije

Comments (0)

Connected news

Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Others
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. August 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Others
16. August 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....