Rekordan broj učesnika na Beogradskom maratonu

24. April 2023
Image by Th G from Pixabay
Image by Th G from Pixabay

Beogradski maraton, najmasovniji u istoriji dugoj 36 godina, počeo je tačno u 9 časova tradicionalno ispred Crkve Svetog Marka. Znak za početak trke dalo je 12 finalista Dečjeg maratona, a na startu je bilo 10.500 učesnika, čime je oboren rekord od 8.500 takmičara iz 2019. godine, saopšteno je iz „Beogradskog maratona”.

Još jedan podatak koji će ostati upamćen je novi rekord polumaratona u ženskoj konkurenciji. Postavila ga je Kenijka Lidija Džebiči koja je stazu dugu 21,095 kilometara završila sa vremenom 1:11:30. Tako je za 11 sekundi nadmašila rekord legendarne Olivere Jeftić, koji je bio na snazi punih 15 godina.

Ovogodišnji pobednici Beogradskog maratona su Marokanac Lahgar Čakib i Etiopljanka Fejne Gudeto Gemeda.

Direktor „Beogradskog maratona” Darko Habuš je rekao da je poslata fantastična slika Beograda u svet.

– Smatram da će slika današnje manifestacijena na najbolji način prezentovati Beograd u Parizu, u želji da budemo domaćini Expo 2027. godine. Siguran sam da će Beogradski maraton nastaviti da se razvija, a već od sutra počnjemo pripreme za 37. izdanje – rekao je direktor „Beogradskog maratona” Darko Habuš.

Među takmičarima je bilo 25 elitinih maratonaca iz Kenije, Etiopije, Ruande i Maroka, sa ličnim rekordima ispod 2:10;54 koliko iznosi najbolji rezultat svih vremena na deonici dugoj 42,195 kilometara u glavnom gradu Srbije.

Za sve koji nisu učestvovali na trkama bio je obezbeđen bogat muzičko-zabavni program duž cele trase trke, sa čak 25 muzičkih stanica. Takođe, u saradnji sa gradskim Sekretarijatom za zaštitu životne sredine, za najmlađe je pripremljena radionica „Eko-ostrvo” za navijanje i reciklirianje u Bloku 64 na Novom Beogradu.

Comments (0)

Connected news

Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Others
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. August 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Others
16. August 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....