Prvi međunarodni festival istorijskog filma u Golupcu

03. June 2019

 

Prvi međunarodni festival istorijskog filma "Ispor površine" održaće se u Golupcu, na obali Dunava, od 06.do 09. juna 2019. Festival predstavlja jedinstvenu kulturno istorijsku manifestaciju u zemlji i regionu, jer se na čitavom Balkanu, jedino u Rijeci, Hrvatska, održava slična manifestacija poslednjih 6 godina.

Organizator ovogodišnjeg festivala je Narodna biblioteka Veljko Dugošević uz podršku Skupštine opštine Golubac. Festival "Ispod površine" će ove godine biti revijalnog karaktera, sa tendencijom da već od sledeće godine preraste u takmičarski, postavljen po svim najstrožim kriterijumima organizacije međunarodnih festivala.

Program:

Četvrtak, 6. jun

U POČETKU BEŠE REČ – MIROSLAVLJEVO JEVANĐELJE

Dokumentarno-igrana filmska priča o istorijatu najvrednijeg pokretnog dobra srpske kulture Miroslavljevog jevanđelja

Petak, 7. jun

BOG DA PROSTI

Film govori o srpskoj intelektualnoj eliti koju su bez suđenja ubili partizani prilikom oslobađanja Srbije 1944. godine i sahranili u masovnim grobnicama. Poseban akcenat je na glumcima koji su ubijeni ili na bilo koji način doživeli torturu.

Subota, 8. jun

BREVIJAR

Epska dokumentarna priča o Mediteranu kao kolevci civilizacije, snimljena po motivima knjige “Mediteranski brevijar”, prof. dr Predraga Matvejevića. Narator Predrag − Miki Manojlović.

DUNAVSKI VILENJAK

Neverovatna priča o nemačkoj crnomorskoj floti koja je potopljena u blizini Brze Palanke. Jedini morski prolazi Bosfor i Dardaneli su bili pod kontrolom saveznika i prolaza nije bilo. Nemački admiral odlučuje da svoju flotu krajem 1944. godine izvuče tokom Dunava do Nemačke. Međutim, potapaju je ruske snage koje su stigle do obale Dunava.

Nedelja, 9. jun

MORA DA OVO NIJE SVE

Film o studentu koji prodaje najvrednije šta poseduje – sportske dresove − kako bi spasao život bolesnoj devojčici koju i ne poznaje. Njihova zajednička borba uključuje celokupnu srpsku sportsku javnost u neravnopravnu borbu sa naizgled neizlečivom bolesti. Nađa Novaković pobeđuje bolest, a Jovan Simić postaje njen vitez. Kao u stara vremena…

Comments (0)

Connected news

Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Others
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. August 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Others
16. August 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....