Prvi električni parking za bicikle i trotinete u Srbiji

05. June 2021
Izvor: JP Beogradska tvrđava
Izvor: JP Beogradska tvrđava

Potpuno bezbedno mesto za parkiranje bicikala i trotineta na Kalemegdanu

 
Korisnici električnih trotineta i bicikala mogu da se rasterete brige o parkiranju i punjenju svojih vozila „na struju“. Naime, Beograd je na Kalemegdanu dobio svoje prvo parking mesto za čuvanje i punjenje električnih trotineta i bicikala - besplatan za sve građane i posetioce Beograda, koji je na ovaj način postao još jedna metropola koja je svojim  građanima omogućila parkiranje ove vrste ekoloških vozila.
 
Ova inicijativa pokrenuta je u okviru projekta “Točkologija”, na osnovu podataka da sve više građana prihvata alternativne načine transporta u vreme pandemije, ali i da je u porastu broj inicijativa za smanjenje emisije štetnih gasova vozila u saobraćaju. 
 
‘Smart city’ tip stanica koja kombinuje siguran parking i punjenje električnih ‘točkova’ je dostupna u delu parka mali Kalemgdan na lokaciji između stepeništa i Carigradskog druma potpuno besplatno za sve građane.
Samo mesto na stanici se otključava preko Bikeep aplikacije na mobilnom telefonu ili preko beskontaktne kartice i ima četiri nivoa bezbednosti (čeličnu konstrukciju, video nadzor, sirenu i prosleđivanje signala u slučaju pokušaja krađe).
 
Sve detalje u vezi korišćenja ove stanice  sadrže materijali postavljeni na društvenim mrežama,YouTube kanalu  https://youtube.com/channel/UC4sgifxXmjCjlLlHBsPxvJQ i  Instagramu https://instagram.com/eparking_bikeep_serbia?utm_medium=copy_link.
 
- Na ovaj način, želimo da omogućimo slobodno kretanje korisnika od kuće do posla, i nazad, a da budu sigurni da je njihovo vozilo bezbedno čuvano i napunjeno u svakom trenutku - tvrdi Marko Arambašić, inicijator projekta.
 
Inače, mladi eko-startap “ePark 011” na čelu sa Markom Arambašićem koji je osnovan za vreme COVID 19,  dok se veliki broj novoosnovanih firmi gasio, pokrenuo je inicijativu za zelenu stanicu iz sopstvenih sredstava, uz saglasnost Republičkog zavoda za zaštitu spomenika i kulture i JP Beogradska tvrđava.
 
- Ovaj projekat je za mene lično izuzetno važan, ne samo kao za investitora, već i građanina Beograda u kojem i moja porodica raste, diše i razvija se. Prvom u nizu stanica demonstrirali smo da je kroz zajednički rad javnog i privatnog sektora ovako nešto izvodljivo, ali glavni izazov tek predstoji – da zelene stanice zažive - istakao je Arambašić. 
 
On je ovom prilikom pozvao druge preduzetnike, oglašivače i kompanije da se priključe zelenoj inicijativi i omoguće da stanice postanu svima dostupne širom grada, kako bismo svi zajedno kreirali pozitivnu promenu i poboljšali kvalitet života u našem gradu.
 
PR - JP Beogradska tvrđava
 

 

Comments (0)

Connected news

Others
Čuveni
13. June 2022
Ukus fest i TC BIG u Novom Sadu pripremaju veliki spektakl, kada će majstori domaće hrane i...
Others
Gin Week festival 11. i 12. juna u Beogradu
10. June 2022
Osvežavajući kokteli na bazi džina pripremaće se na Gin Week festivalu tokom vikenda 11. i...
Others
Predstavljen projekat izgradnje mosta preko Bojane koji će spajati Ulcinj sa Velipojem
09. June 2022
Projekat izgradnje mosta preko Bojane, koji će spajati Ulcinj sa Velipojem, predstavljen je...
Others
DIONYSUS Experience - Godlike Adventure: Nesvakidašnji aktivni vinski doživljaj na Fruškoj gori
08. June 2022
DIONYSUS EXPERIENCE nesvakidašnji vinski doživljaj u prelepom ambijentu skrivenom od...