Pronađen fast food iz antičkog doba

30. December 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay


U Pompejima, jednom od najočuvanijih antičkih nalazišta na svetu, otkriveni su ostaci restorana brze hrane! U gradu koji je u potpunosti prekriven pepelom u erupciji Vezuva 79. godini pre nove ere do sada je pronađeno oko 80 restorana brze hrane koji su snabdevali građane Pompeja najrazličitijim delikatesima, ali ovaj termopolijum, kako su Rimljani zvali te restorančiće najbolje je očuvan od svih i zapravo predstavlja jedini sličan restoran iz antičkog vremena koji je posle 2.000 godina gotovo neoštećen. Pronađen je na lokaciji na kojoj je pre dva milenijuma bio lep maleni trg sa fontanom, dakle na tački koja je izvesno privlačila veliki broj prolaznika.

Segmenti štanda za posluživanje delimično su otkopani tokom prošle godine, a sada je posao priveden kraju i javnosti je predstavljen termopolijum u punom sjaju, sa izvanredno očuvanim ilustacijama patki, pevca, nimfe koja jaše konja...Iza štanda pronađene su posude sa ostacima hrane, a raznovrsnost pronađenih supstanci ukazuje na to da su građani Pompeja, i to oni najobičniji - rimska elita nije jela na ovakvim mestima - imali na raspolaganju izuzetno bogat ulični meni. Tu su ostaci jaretine, svinjetine, ribe, puževa, pačetine, kao i mlevena zrna boba koji se u antičko vreme ponekad dodavao u vino kako bi ublažio njegov ukus.

Masimo Osana, prvi čovek jedne od najvećih arheoloških atrakcija na svetu, rekao da je oduševljen time što se sada zna šta su ljudi u Pompejima jeli na dan velike katastrofe.

- Ova hrana bila je popularna među običnim svetom - rekao je Osana.

Jedan od kurioziteta nalazišta je i slika psa na uzici, a stručnjaci u Pompejima imaju početnu pretpostavku da je u pitanju upozorenje, isto kao ona kakva se i danas mogu videti širom sveta, da vlasnici pasa drže svoje ljubimce na uzici dok čekaju hranu.

Veliki deo Pompeja još uvek počiva pod naslagama pepela, i ovakvih restorana, koji nude zapanjujuće precizan pogled na istoriju antičke gastronomije, verovatno ima još.


Izvor: Vino i fino
 

Comments (0)

Connected news

Others
Veliki uskršnji karneval u Beogradu ove godine na čak četiri lokacije
24. April 2024
Predstojećeg vikenda u Tašmajdanskom parku, na Zemunskom keju, platou kod Kalenić...
Others
22. April 2024
Udruženje „Hrana sa naših polja” u subotu i nedelju 27. i 28. aprila u TC...
Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...