Proglašen Eko auto za 2020.

28. March 2020
Foto: Promo
Foto: Promo

U nastojanju da se doprinese razvoju i unapređenju zaštite životne sredine i očuvanju prirodnih resursa, kroz promociju „ekološki prihvatljivih“ prevoznih sredstava na tržištu Republike Srbije, agencija Metro Market, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Agencijom za zaštitu životne sredine i Centrom za motorna vozila AMSS, devetu godinu za redom sprovodi akciju izbora automobila sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu – „EKO Auto godine u Srbiji“ i dodeljuje posebna priznanja iz ove oblasti.
 
Članovi stručnog žirija su: Mr Dušan Stokić, rukovodilac službe za životnu sredinu, tehničke propise, kvalitet i društvenu odgovornost Privredne komore Srbije, Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine, Milan Božić, direktor Centra za motorna vozila AMSS, Dr sci med Vladimir Resanović, Klinički centar Srbije i Zlatko Mitić, novinar.
 
- Ekološke nagrade koje dodeljujemo, skoro deceniju treba da afirmišu i istaknu kompanije koje svojim programima i proizvodima doprinose i unapređuju zaštiti životne sredine u Srbiji - rekao je mr Dušan Stokić
 
- Automobilska industrija troši više resursa nego bilo koja druga instustrija i zato je pravi trenutak za mere koje je preduzela Vlada Republike Srbije. Ove godine žiri se održava iza zatvorenih vrata zbog pandemije koja je stigla i u našu zemlju, ali sve učesnike izbora za EKO Auto 2020. godine raduje vest da je u toku konkurs za dodelu sredstava za stimulaciju ekoloških vozila. Siguran sam da će u narednimm godinama taj konkrus postati tradicija, a da će sredstva koja se izdvajaju biti sve veća - rekao je Filip Radović.
 
U konkurenciji za „EKO Auto 2020. godine u Srbiji“ bilo je ukupno dvanaest modela iz aktuelne svetske automobilske produkcije: BMW serije 1, Kia X-Ceed, Mazda CX-30, Mercedes-Benz CLA, Nissan Juke, Opel Corsa, Peugeot 208, Renault Clio, Subaru Forester, Škoda Scala, Toyota Corolla Hatchback i Volkswagen Golf.
 
Držeći se prethodno utvrđenih pravila i procedura za sprovođenje postupka izbora Eko automobila godine u Srbiji („Pravilnik o izboru Eko automobila godine u Srbiji“ i „Metodologija izračunavanja i rangiranja“), doneta je konačna odluka o tome da je EKO Auto 2020. godine u Srbiji: Toyota Corolla Hatchback 1.8 Hybrid.

Do sada, titulu EKO Auto godine u Srbiji, poneli su: : Honda Civic 5D I-DTEC (2012), Peugeot 208 1.4 e-HDI (2013), Dacia Logan MCV 1.5 dCi (2014), Mazda 2 1.5d (2015) i Mercedes-Benz GLC 350e 4Matic (2016), Citroen C3 1.6 Hdi (2017), Opel Crossland X B1.6DT Ecoflex (2018) i Toyota Corolla Sedan 1.8 Hybrid (2019).
 
U skladu sa proklamovanim ciljem izbora automobila sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu da se promoviše etičko ponašanje i podizanje svesti o potrebi za očuvanjem prirodnih resursa, zaštita životne sredine i korporativna odgovornost žiri dodeljuje i posebna priznanja.
 
Fabrici elektro materijala i alata Nikolić - Feman d.o.o. iz Jagodine, posebno priznanje pripalo je za osvajanje proizvodnje univerzalnog punjača za elektrovozila i električne automobile. Od ove godine dodeljuje se i priznanje EKO Autoservis godine. Prema dobijenim rezultatima na prvom mestu našao se Toyota centar Beograd ovlašćeni prodajno-servisni centar u mreži Toyota Srbija i time mu je pripalo priznanje EKO Autoservis 2020. godine u Srbiji.
 
Do sada pored ostalih posebno priznanje dobili su: Centar za motorna vozila AMSS zbog razvoja i proizvodnje prvog domaćeg automobila na električni pogon, Toyota Srbija za doprinos očuvanju životne sredine uvođenjem na tržište modela na hibridni pogon, Gradsko saobraćajno preduzeće "Beograd" za uvođenja električnih autobusa i prve linije električnih autobusa u Evropi, Delta Motors za promovisanje automobila na električni pogon, JKP Parking servis za društveno odgovorno poslovanje u koje je integrisana briga o životnoj sredini, Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) za organizovanje akcije „Dan bez automobila u gradovima i opštinama“ u okviru Evropske nedelje mobilnosti…
 
Nagrada za Eko Auto 2020. godine i posebna priznanja trebalo je da budu uručeni tokom sajma automobila BG CarShow 07 u Beogradu, međutim kako je ova manifestacija iz poznatih razloga odložena i svečano uručenje sačekaće novi termin.

Comments (0)

Connected news

Others
Danas je svetski dan turske kafe
05. December 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Others
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. November 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Others
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. August 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Others
16. August 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....